Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
på jakt: Sjur Har­by, som le­der ar­bei­det med pla­nen, vil ut og snak­ke med folk om hva som er ty­pisk for Lø­ten.FOTO: HAN­NE MA­REN TOR­PEN HOK­STAD
 
Spør: Hva er Løten?
I to år framover skal kommunen og Sjur Harby jakte på hva som er typisk Løten. For å finne ut av det trenger de hjelp fra innbyggerne.

Publisert: 24.mar.2017 18:01
Oppdatert: 24.mar.2017 18:10

Det å lage en kulturminneplan er slett ikke så tørt og kjedelig som man kanskje skulle tro. Nå inviterer Løten alle kommunens innbyggere til pumpene for å hjelpe til med å finne ut hva som er typisk Løten. Hva som gjør at folk trives der, eller ønsker å flytte dit.

– I en tid hvor ting forandres veldig fort, og steder blir veldig like hverandre, er det viktig å ta vare på det som gjør et sted unikt. Derfor går vi inn i dette med et åpent spørsmål: Hva er Løten?

Det sier Sjur Harby, innleid som konsulent av Løten kommune for å lede arbeidet med den nye kulturminneplanen. Arbeidstittelen for prosjektet er «Jeg kjæm fra Løten», inspirert av han som skulle levere egg til Edvard Munch på Ekely, der kunstneren, folkesky på den tiden, nesten ikke åpnet døren for noen. Ikke før mannen med eggene sto utenfor og ropte at han kom fra Løten. Da gikk døren opp.

FOLKEMØTER I TO ÅR

Når kulturminneplanen skal utarbeides, står Munch sentralt. Kulturminner er mer en kullgroper, steinringer og idylliske tømmerkoier. Industrihistorie, politisk historie, forsamlingslokaler og Klevbakken er naturlige elementer. Harby sier de skal snakke med enkeltpersoner om hva de tenker at kjennetegner Løten, for deretter å zoome seg inn på identitetsskapende kulturminner.

I løpet av de to neste årene skal det arrangeres åpne folkemøter nesten månedlig, det første 20. april. I tillegg jobbes det med å få på plass en Facebook-gruppe.

– Det er ikke bare fagfolk som skal mene noe. Vi vil ha engasjement. Sammen skal vi finne ut hva Løten er som hjemsted, hva vi liker med Løten, som gjør at vi vil være her, Vi må være stolte av det vi har, sier Harby.

VEGEN ER HALVE MÅLET

Arbeidet skal ende opp i en plan, men prosessen er også et mål i seg selv. Til møtet 20. april har kommunen og Harby fått med seg redaktøren fra magasinet Lev landlig.

Konsulent Harby selv har bakgrunn som arkeolog, han driver Disen kolonial, har kontor på Bøndsen og kjøpte for noen år siden hus i Rokoberget – et kulturminne i seg selv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke