23. okt
LITE Å HENTE: Utredningen viser at det er lite å hente på innsparinger i dagens barnehager i Løten. Dessuten har blant annet Ryli (bildet) utbedringsbehov. Bildet ble tatt da barnehagen arrangert lokaloppgjør mellom Løten og Vålerenga i vår.BEGGE FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Trenger flere barnehageplasser
– At antallet barnehagebarn i Løten bare vil øke med 45 fram til 2025, høres lite ambisiøst ut, sier Kjell-Erik Nordahl (H).

Publisert: 11.okt.2016 09:56
Oppdatert: 11.okt.2016 10:02

Formannskapet i Løten har gitt rådmannen fullmakt til å se nærmere på hvordan behovet for barnehageplasser skal dekkes fram mot 2025. I framlegget formannskapet fikk presentert under forrige møte, står det at Statistisk sentralbyrås befolkningsframskrivninger viser at Løten om ti år vil ha cirka 45 flere barnehagebarn enn i dag.

Det synes Høyre-representant Kjell-Erik Nordahl høres lite ut.

– Er det litt lite ambisiøst ut fra at vi vil at folk skal flytte hit? Jeg synes en økning på 4–5 barn i året er lite ambisiøst for en bokommune, sa han under formannskapsmøtet.

– Vi har lagt til grunn statistikk fra SSB, men så kan vi alltids være mer ambisiøse enn det, svarte rådmann Tollef Imsdalen, som skal bruke mer tid på hvordan behovet for barnehageplasser skal dekkes framover.

KAN BLI STØRRE BARNEHAGER

I 2015 ble det satt ned en arbeidsgruppe, med daværende kommunalsjef Vera Bergersen som leder, som skulle jobbe med barnehagestrukturen i Løten. En bestilling til arbeidsgruppa fra kommunestyret var å se på hvordan det kan la seg gjøre å øke kapasiteten med 10 prosent og redusere kostnadene med 10 prosent, samtidig som kvaliteten opprettholdes eller forbedres. Arbeidet er sluttført under nåværende kommunalsjef Inger Torun Holmgren.

Å redusere enhetskostnadene ved de kommunale barnehagene anses som vanskelig. Arbeidsgruppa har kommet fram til at det er lite å hente på innsparinger i dagens barnehager, og at dette må ses i sammenheng med barnehagestrukturen, noen som kan bety færre og større barnehager i Løten. Løten har i da fem to-avdelingers barnehager (Ryli, Lund, Ådalsbruk, Skøienhagan og Jønsrud), og en mulighet er å samle disse til større enheter. Samtidig ligger tre av barnehagene i tilknytning til skoler, og det vurderes som kontroversielt å legge ned noen av disse.

MÅ JOBBE VIDERE

Barnehageutredningen er noe formannskapet har ventet på. Om kommunen skal utvide med 45 barnehageplasser eller flere, er noe administrasjonen må se på.

– Vi har prioritert å få lagt det fram nå, så må vi jobbe videre med de alternativene som er, sa rådmannen.

Kjell-Erik Nordahls utspill om at en økning på 4–5 barn i året høres lite ambisiøst ut framover, høstet ingen protester.

– Jeg er glad i nå har fått saken. Om vi skal følge SSBs framskrivninger, eller om vi skal si at SSB ikke har fått med seg at infrastrukturen bygges ut og at jordvern andre steder gjør Løten gunstig, må vi ta etter hvert, sier ordfører Bente Elin Lilleøkseth.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke