buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
TAPTE: Mahad tapte rettssaken.
 
Mahad: - Jeg anker, jeg vil ikke finne meg i galskapen
Mahad, som bodde i Brumunddal i sin tid, tapte saken i retten.

Publisert: 13.mar.2017 09:21
Oppdatert: 13.mar.2017 11:54

Mahad Abib Mahamud tapte saken om statsborgerskap i Oslo tingrett, melder TV 2.

Retten slår fast at det er framlagt gode nok bevis på at det er overveiende sannsynlig at Mahad er fra Djibouti, slik UNE og UDI har hevdet, melder TV 2.

Mahad Abib Mahamud tapte saken om statsborgerskap i Oslo tingrett. Han anker dommen, men ber om å bli sendt til Somalia.

I dommen får Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) fullt medhold i påstanden om at det er sannsynlig at Mahamud ikke er fra Somalia, slik han hevder, men fra Djibouti.

"Etter denne gjennomgangen må det konkluderes med at det er påvist klar sannsynlighetsovervekt for at Mahad har forklart seg uriktig om sin identitet og nasjonalitet", heter det i dommen.

Mahamud er også idømt sakskostnader drøyt 137.000 kroner.

Anker

Mahamud sier til TV 2 at han vil anke dommen.

– Men jeg vil ikke befinne meg i denne galskapen lenger og kommer til å be myndighetene om å transportere meg ut av landet til Somalia, sier han.

Mahamud sier han føler seg urettferdig dømt og at han hadde håpet at tvilen skulle komme ham til gode.

– Det er veldig tungt å bli stemplet som en løgner, sier han i en kort kommentar før han sammen med sine advokater skal gå nærmere gjennom den 51 sider lange dommen.

Advokat Arild Humlen sier til NTB at han ennå ikke har fått lest dommen.

– Men jeg har vært så lenge i dette gamet at det er ingenting som overrasker meg. Dersom han vil anke, så skal vi støtte ham i det. Må vi grave dypere, så gjør vi det, sier advokaten.

UNE: Praksis av lovgiving

– Vi konstaterer at vi har fått medhold både i bevisvurderingen og i rettsanvendelsen, altså selve jussen i saken, sier direktør Ingunn-Sofie Aursnes i UNE til TV 2.

– Praksisen som UDI og UNE følger, kommer direkte av lovgivningen. Så de som måtte være uenige i at han er utvist og at han mister statsborgerskapet, må rette kritikken mot lovgiverne, ikke mot forvaltningen, som har iverksatt gjeldende rett, understreker hun.

– Fra Djibouti

Den 30 år gamle bioingeniøren hadde saksøkt staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å få tilbake statsborgerskapet. Etter 16 år i Norge ble han i april i fjor fratatt sin status som nordmann fordi UNE mener han er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han oppga da han kom hit som 14-åring.

I 2013 fikk myndighetene et tips om at Mahamud hadde oppgitt uriktig nasjonalitet.

Ifølge dommen er det flere ting som sår tvil om riktigheten av Mahamuds historie, blant annet misforhold mellom forklaringer han har gitt i asylintervjuer, hans forklaring om reisen til Norge i 2000, og det faktum at han var veldig god i fransk, som er det ene offisielle språket i Djibouti.

– Ingen mening

På den avsluttende dagen i retten holdt advokat Ellen Idun Lersbryggen Drolsum innlegg på vegne av UNE.

– Dette er en historie som ikke gir mening. Det er indre brister og motsetninger. Hvorfor er det slik? Det er ikke en selvopplevd historie, men en historie som er laget for å skaffe seg opphold i Norge, sa hun.

Dommeren i saken, Geir Grindhaug, slår også fast at det er viktig å reagere i slike saker, ikke minst av allmennpreventive hensyn.

"Det er viktig å kunne reagere med utvisning ettersom systemet i stor grad må baseres på tillit til at utlendingsloven følges av dem den gjelder for. Brudd med dette vanskeliggjør myndighetenes håndhevelse av norsk innvandringspolitikk og kan undergrave respekten for regelverket", heter det i dommen.

Retten mener også at det faktum at Mahamud har tviholdt på historien om at han er fra Somalia, gir enda større grunn for utvisning og innreiseforbud.

Fakta

* Mahad Abib Mahamud, født 1986. Kom til Norge som 14-åring i august 2000.

* Fikk avslag på asylsøknad, men ble innvilget ett års oppholdstillatelse som ble fornyet i 2002 og 2003.

* Fikk bosetningstillatelse i Norge i 2005. Søkte i 2006 om norsk statsborgerskap, søknaden innvilget i 2008.

* Har de siste årene vært bosatt i Brumunddal med egen familie. Jobbet tidligere som bioingeniør på Ullevål sykehus.

* I april i fjor fattet Utlendingsnemnda (UNE) et vedtak om tilbakekalling av statsborgerskapet og utvisning med varig innreiseforbud.

* 6. juni samme år vedtok norske myndigheter å opprettholde vedtaket.

* Mahamud gikk til sak mot staten for å få omgjort vedtaket. Mandag tapte han saken i Oslo tingrett.

Vi oppdaterer!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat