23. okt
Store endringer: Lajla K. Rasmussens ektemann Jarl fikk Alzheimer for noen år tilbake. Lajla har nå solgt eneboligen og flyttet til en lettstelt leilighet. Puddelen Lina er godt selskap. Ida Kristin Lie i demensforeningen er leder for årets demensaksjon i Hamar-regionen.Foto: Trond Lillebo
 
Mannens demenssykdom forandret alt
HA var med demensrammede Jarl Rasmussen på golfbanen i fjor høst. Det siste året har han gradvis blitt dårligere, og er nå på institusjon. Kona Lajla K. Rasmussen brenner for åpenhet og å spre kunnskap om sykdommen.

Publisert: 16.sep.2019 13:40
Oppdatert: 16.sep.2019 14:09

I august 2018 fikk HA bli med demensrammede Jarl Rasmussen på en runde på Atlungstad golf.

Rasmussen ble rammet av Alzheimer for noen år tilbake, og kona Lajla ville vise at det gikk an å opprettholde aktiviteter trass i sykdommen.

På Atlungstad fikk Jarl hjelp av andre golfspillere til å delta i en aktivitet han fortsatt elsket.

gikk ikke lenger

Når HA nå møter igjen Lajla drøyt et år senere, har det skjedd store forandringer. Lajla har nettopp solgt eneboligen hun og Jarl bodde i, og flyttet til en mindre leilighet i samme nabolag.

Jarl bodde hjemme fram til 5. juni.

– Det ble veldig trasig på slutten, og hundre prosent arbeid på meg. Både kommunen og jeg så at det ikke gikk lenger, forteller Lajla.

På besøk daglig

Sykdommen gjorde at Jarl forandret seg, språkevnen ble gradvis redusert og hverdagslivet ble vanskelig. Nå besøker Lajla mannen på institusjonen nesten daglig.

– Du vet, Jarl venter på meg. Jeg er veldig trygg for han når han er der. Men det er hardt å se på hvordan sykdommen utvikler seg.

– Hva med golfen?

– Jarl har vært på golfbanen også i år. Jeg har kjørt han til korthullsbanen på Atlungstad, men det blir vanskeligere og vanskeligere, sier Lajla.

Gir mening

Etter at Jarl ble syk, har Lajla engasjert seg i demensforeningen i Hamar og omegn. Det synes hun gir mening. De sprer kunnskap om demenssykdommer, har møtesteder og samler inn midler til å forske mer.

Neste uke arrangeres årets demens-aksjon.

Ida Kristin Lie er aksjonsleder.

– Mesteparten av det som samles inn i år, går til å forske på demenssykdommer. Vi vet fortsatt for lite. I tillegg brenner vi for at de som rammes av demens og deres pårørende, skal ha et best mulig liv, sier Lie.

Stor sorg

Lajla er glad for hjelpen hun og mannen får fra Hamar kommune.

Hun er ikke bitter over at pensjonisttida ble annerledes enn hun og Jarl hadde sett for seg.

– Vi hadde ikke tenkt at det skulle bli slik, men vi fikk 30 gode år sammen. Det er en stor sorg, men det er ikke noe å skamme seg over, sier Lajla.

– Dere har valgt å være åpne om sykdommen?

– Ja. Alle bør velge åpenhet. Det er best for alle, mener Lajla, som kun fikk positive tilbakemeldinger etter at hun og Jarl fortalte om sykdommen i HA for et år tilbake.

Fortsatt står bilder og malerier langs veggene i den nye leiligheten, og venter på å bli hengt opp. For Lajla går livet videre, og hun er glad hun har mange interesser og mye å drive på med.

– Og så er det bra å ha gode venner og gode naboer, sier Lajla.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Golfer: HA møtte Jarl Rasmussen og hjelper Åge Olsen på Atlungstad golfbane i august 2018. Jarl satte store pris på golf før sykdommen gjorde det for vanskelig.Foto: Eli J. Haugen
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke