23. okt
 
Mitt beste juleminne
Sjekk de beste juleminnene til Anita Ihle Steen, Trygve Slagsvold Veum, Karoline Amb, Christian Larrivée, Solveig Fiske og Tore Halvorsen.

Publisert: 22.des.2017 17:00
Oppdatert: 22.des.2017 17:33

Den langdryge oppvasken

Trygve Slagsvold Vedum (39), senterpartileder fra ilseng

– Jeg har mange gode juleminner, men julemiddagen er noe av det jeg husker best. Bestefar og mormor var naboer med oss, og det å gå ned til dem, forventningsfull, og komme inn der og kjenne lukta i huset, mens Sølvguttene sang på TV og mormor var stressa for at hun ikke skulle få til sausen. Den gleden rundt måltidet er et av mine beste julemidder. Jeg husker at bestefar alltid måtte ha en akevitt. Han likte det ikke, men det var en tradisjon. «Uff!» sa han etter å ha drukket den.

Så var det sånn at av en eller annen idiotisk grunn skulle de vaske opp før vi fikk åpne pakker. Bestefar og far koste seg i sofaen, mens mormor tok oppvasken. Den ventetida der var lang, men det er blitt et godt juleminne.

I romjula var det veldig mye skøytegåing. Sånn jeg husker det, lekte vi hele dagen. Hele nabolaget koste seg på isen sammen. Romjul var å være ute. Vi spilte hockey og tøffet oss for nabojentene. Vi går fortsatt på skøyter i romjula, på isen på Breidablikk. Jeg treffer igjen flere av dem jeg selv gikk på skøyter med, men nå er det ungene deres som går.

Jeg er opptatt av å viderebringe tradisjoner fra da jeg selv var liten til barna mine, gi videre det jeg selv fikk oppleve. Jeg er glad i det verset av Deilig er jorden som sier at slekt skal følge slekters gang. Når vi er i Romedal kirke julaften, blir det der med at slekt skal følge slekters gang veldig tydelig.

Internasjonal julaften

Christian Larrivée (35), Storhamar-spiller fra Canada , som er inne i sin 9. sesong i klubben

– I 2013 feiret vi jul i Norge. Familien til kjæresten min, som er svensk, kom hit, og vi var totalt 12 personer samlet julaften. Det inkluderte tanter, søskenbarn og en bestemor. Faren til det ene søskenbarnets kjæreste kom også. Han er engelsk og kom helt fra London for å være sammen med oss.

Det var en veldig spesiell jul, hvor vi blandet svenske, kanadiske og britiske tradisjoner - blandet med litt norsk tradisjon. Det var veldig underholdende. Vi gikk på skøyter og kjørte slede 1. juledag.

– Denne julen feirer vi her i Hamar, hvor vi får besøk av moren til kjæresten min. Det blir ganske rolig. Fjerde juledag er det kamp igjen for oss mot Lillehammer, så det blir litt trening i jula også.

Huset brant ned

ita Ihle Steen (47), ordfører i Ringsaker

– Generelt har jeg vært heldig hele livet. Jeg har mye familie i nærheten, og i jula møtes vi, så mange som mulig. Vi spiser grøt, leser juleevangeliet og har det trygt og godt. Derfor høres det kanskje rart ut, men det er en jul som stikker seg ut:

Natt til tredje juledag i 1994 brant huset vårt på Helgøya ned. Vi våknet midt på natta. Alt vi hadde, fikk vi plass til en bærepose. Det er ikke en opplevelse jeg unner noen, men hvordan bygdesamfunnet, familie og venner stilte opp etter brannen, er blitt et veldig godt minne. Vi fikk pakker, og en dame fra Vallset sendte en hel pappeske med ullklær til ungene våre. Folk ringte og tilbød oss å bo hos dem, eller å låne hus. Vi bodde hos faren min resten av jula. Den opplevelsen av hvordan folk stilte opp, sitter i. Det ga en følelse av at det som virkelig betyr noe, er folka du har rundt deg. Brannen bidro til å gjøre meg enda mer takknemlig for det jeg har. Vi opplevde hvor fint det er å være fra Ringsaker.

Dette kan også være en trøst for noen som står i en vanskelig situasjon. Selv om livet ser mørkt ut, kan det bli til gode minner når man får ting litt på avstand.

I jula i år skal jeg til min tante på Gjøvik. Der blir vi 13 personer til bords, som følger vante tradisjoner. Jula tuller man ikke med!

Ro mellom gravene

Solveig Fiske (65), biskop i Hamar

– Det er ikke lett å hente fram et spesielt juleminne. Det er så mange minner – rare, fine og gode, og noen triste. Julehøytida er spesiell for meg, både som prest og som privatperson.

Som prest har jeg mange ganger stått stille ute mellom alle gravene på julekvelden. Sett de tente lysene. Hørt på kirkeklokkene. Kjent på alt som ligger av minner og levd liv, som gravminnene og de tente lysene forteller om. Det høres kanskje rart ut å si at det er et fint juleminne, men for meg er det slik at dette berører det som en dikter sier, at «en levende står hos en død».

Jeg vil også nevne et annet godt juleminne. Det var på julaften i 1987. Jeg hadde vært utsatt for ei trafikkulykke sammen med datter Ine, som da var liten baby på fire måneder. Den gleden og takknemligheten som det var å få komme hjem på julaften sammen med henne, står sterkt og tydelig for meg, og det minner meg på at verken liv eller helse er selvfølgeligheter.

Denne jula skal jeg, som mange år før, få lov å feire sammen med familie og venner. Da spiser vi julemat, går sammen rundt juletreet, synger julesanger og åpner gaver. På en slik kveld tenker jeg også mye på dem som ikke er så heldige. Ei slik familiehøytid er ikke like enkel for alle. Derfor er håpet mitt for jula at alle skal oppleve i hvert fall én liten ting – en uventet oppmerksomhet, et smil fra uventet hold, kanskje en liten gave - som kan bli et godt minne.

Overrasket naboen

Tore Halvorsen (68), Ole Ivars-vokalist

– Det er mye å dra fram fra barndommen. Det var ordentlig julestemning og alltid masse snø, god mat, og vi gikk rundt juletreet med foreldrene våre. Men jeg har en historie fra nyere tid, bare noen få år tilbake:

Vi hadde julekveld på hytta i Rendalen sammen med min yngre bror og familien. I bygda bor det en kar alene i et hus i skogen, vi kan kalle ham en bygdeoriginal. Han lager seg ikke mat, så vi har tatt litt vare på ham. Julekvelden tenkte vi at vi skulle overraske ham: Vi pakket ned en del av julematen, datteren min, broren min og jeg, også kjørte vi opp til ham med det. Jeg har aldri sett et menneske som har blitt så rar! Det så ut som noen hadde slått ham i ansiktet. Han ble veldig glad. Det er et juleminne det er hyggelig å tenke på. Gaver er så hyggelig å få, men å gi er vel så hyggelig. Vi skulle jo egentlig gjort det samme hver julekveld, men nå feirer vi ikke jul i Rendalen lenger.

I år skal jeg feire jul hjemme på Hamar med kone og datter. Datteren min jobber på Gardermoen, og hun jobber til halv sju på julekvelden. Da går det ikke tog lenger, så jeg skal hente henne. Det er ingen andre ute og kjører på julekvelden, så den hvite Kiaen som går langs Mjøsa - det er meg! Det blir sen julemiddag. Og i romjula drar kona og jeg til Gran Canaria, for der spiller jeg med en kompis fra Tynset hver jul. De siste årene har jeg hatt julekvelden der også.

Dropper Facebook

Karoline Amb (31), artist fra Ringsaker

– Mine juleminner er fra gården jeg er født og oppvokst på i Ringsaker. Jeg har tilbrakt alle julekvelder der med mor, far og søsken. Der er det tradisjonell gårdsjul: Vi baker sju slag, lager juledekorasjoner, tar husvasken og pusser sølv og kobber. Da jeg var liten, pleide vi å sette ut grøt til nissen. Den ble alltid borte. Men det kan vel også forklares med at vi hadde 10-12 gårdskatter i fjøset. Før hadde vi også slakter på besøk før jul, men det er ikke lov lenger.

For meg er jul sparkturer, granbar, kongerøkelse, juletre fra egen skog og pepperkakelandsby. Mor lager sylte og tomtebrygg. Også er vi blant de 16 prosentene som går rundt juletreet. Jeg spiller piano, og for å nå rundt treet, har vi med noen kosedyr. De gavegreiene er jeg ikke så veldig glad i.

Jeg har hatt veldig fine juler, og det er fortsatt veldig koselig, men nå ser jeg fram til at søsteren min skal få tvillinger. Selv er jeg 31 og et halvt år nå, og ingen av oss ungene har barn, så det blir veldig hyggelig at det kommer noen unger neste jul.

I romjula går jeg ofte litt i meg selv. Da er det liksom forventet at man skal være sosial, men jul kan være litt slitsomt. Et tips til andre som kjenner litt på det der, er å ikke åpne Facebook i romjula. Gjør jeg dét, blir jeg bare i dårlig humør.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke