24. apr
 
Mjøsa stiger med 30 cm i døgnet - kan bli mer flom i Innlandet
Vannstanden i Mjøsa er fortsatt lav, men nå stiger den svært raskt. I flere elver er vannmengden tidoblet bare de siste dagene.

Publisert: 19.mai.2017 12:34
Oppdatert: 19.mai.2017 13:29

Den kraftige nedbøren har virkelig fått fortgang på snøsmeltingen i fjellet. Tidlig fredag morgen var enorme vannmengder på veg ned de store elvene i Ringsaker. HAs utsendte måtte derfor pent ikle seg feltstøvler for å få tatt bilder. Ved Bergsbudammen og Hestfløyta var vannet bare centimeter fra å oversvømme grusvegen opp til Ljøsheim. Noen kilometer lenger opp var vegen helt stengt. På formiddagen var oppsynsmann Victor Rosenlund i gang med å reparere vegen opp mot hyttefeltet.

– Vi vet ikke når vegen kan gjenåpnes. Jeg har akkurat fått opp igjen fjellvegen ved Bleka. Små bekker har gjort skade flere plasser på veg opp mot Ljøsheim, sier Rosenlund til HA.

Venter enda mer vann

Ved bomstasjonen på Brumund Sag møtes bilistene av skilt som varsler flomstengt veg. Også i elva Åsta meldes det om ekstreme vannmengder. Anders Berg, utmarksleder i Ringsaker Jakt og Fiskeområde, sier til HA at elva vil stige ytterligere de neste dagene.

– Det er en del snø igjen innover fjellet. Vi frykter at elva går over fjellvegen om ikke så lenge.

Flomvarslingen ligger på nivå to for Sør-Trøndelag, Buskerud, Oppland og Hedmark. Mye regn og snøsmelting har ført til flomvannføring i mange vassdrag.

– Det ventes snøsmelting i fjellet, men moderat med nedbør de nærmeste 2–3 dagene. Det vil fortsatt kunne gi flomvannføringer i noen av de større elvene, som for eksempel Glomma, Trysilelva, Numedalslågen og Gaula, sier Inger Karin Engen, hydrolog og flomvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Varselet for Sør-Trøndelag, Buskerud, Oppland og Hedmark ligger på nivå 2. fredag, lørdag og søndag, men om det blir flom, er veldig avhengig av været.

– Hvis det kommer mer kraftig regn, kan det bli stor flom også der det er lite snø, sier Engen.

Tidoblet vannmengde

Glommens og Laagens Brukseierforening følger nøye med på utviklingen i de lokale vassdragene. Hydrolog Hans-Christian Udnæs forteller at Mjøsa steg med 30 centimeter fra torsdag til fredag. Innsjøen vil fortsette å stige i samme tempo de neste dagene.

– Det har vært uvanlig lite vann i Mjøsa i år, men nå går det ganske fort oppover, sier han.

I Åsta måler GLB nå 200 kubikkmeter vann i sekundet.

– Det er omtrent det meste vi har målt. I flere vassdrag er vannmengden tidoblet på noen dager.

Udnæs mener det er for tidlig å si noe om flomfaren i Mjøsa. De neste ukenes vær blir helt avgjørende. Hydrologen mener samtidig det er positivt at regnværet og snøsmeltingen kommer akkurat nå.

– Det er gunstig at hovedtilsiget av vann kommer nå som det er lite vann i Mjøsa. Dette demper flomfaren på sikt, selv om det alltid er været som avgjør om det blir flom, sier han.

Udnæs mener flomfaren hadde vært langt større dersom all nedbøren hadde kommet om to uker. Nå blir man i stedet kvitt store vannmasser fra lavereliggende fjellstrøk i god tid før de enorme snømassene i Jotunheimen smelter senere på sommeren.

– Det er fortsatt veldig mye snø igjen i fjellet, avslutter Udnæs.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.