buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
SJEKK: Den som sparer til pensjon, bør sjekke hvor store gebyrer det er på spareordningen, mener Forbrukerrådet. Onsdag lanserer de den nye tjenesten Gebyrsjekken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 
Nå kan du sjekke pensjonsbegybyret ditt
Sparer du til pensjon? Da bør du sjekke gebyrene på pensjonssparingen din, mener Forbrukerrådet.

NTB
Publisert: 18.jan.2017 09:32
Oppdatert: 18.jan.2017 12:10

Over én million nordmenn har opptjent pensjon fra tidligere arbeidsgivere. Men tre av fire vet ikke hva de betaler i gebyr på pensjonssparingen, ifølge Forbrukerrådet.

Det kan koste den enkelte dyrt. Årlig betaler norske forbrukere 300 millioner i gebyr, men 75 prosent av alle med pensjonskapitalbevis aner ikke hvor mye de betaler, viser en fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Et pensjonskapitalbevis er oppspart pensjon man har fra en tidligere arbeidsgiver. Over én million nordmenn har slike bevis.

– Få vet at de selv er pensjonsforbrukere, og at unødvendige gebyrer gjør store innhogg i pensjonen deres, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Gebyrsjekk

Men med et enkelt tastetrykk kan den enkelte nå fjerne hele gebyret.

Onsdag lanserer Forbrukerrådet sammenligningstjenesten « Gebyrsjekken » på Finansportalen.no , med både finansminister Siv Jensen (Frp) og forbrukerminister Solveig Horne (Frp) til stede.

Gebyrsjekken er Forbrukerrådets første versjon av en pris- og produkt-sammenligningsløsning for pensjonssparing. Her kan man se hvor mye det enkelte selskap tar i administrasjonsgebyr.

Enkelte selskaper tar ikke slike gebyrer i det hele tatt. Andre belaster sine kunder med inntil 4,5 prosent.

– De unødvendige administrasjonsgebyrene tapper nordmenn for 300 millioner årlig, sier Flesland.

Melkeku

Forbrukerrådet mener det er på tide å stanse «gebyrfesten» og håper forbrukerne vil flytte sine pensjonsbevis til selskaper som ikke tar gebyr.

En tredel av pensjonskapitalbevisene er på 10.000 kroner eller mindre. Det er særlig disse avtalene som blir sårbare for pensjonsselskapenes gebyrinnkreving. Innkrevingen er en melkeku for selskapene, mener Forbrukerrådet.

– Det er verdt å merke seg at en forskjell på bare ett prosentpoeng i årlige gebyrer kan spise 25 prosent av pensjonen din. For mange forbrukere kan hele avkastningen bli spist opp av administrasjonsgebyret alene, sier Flesland.

Det er ingen straffegebyrer forbundet med å bytte selskap, understreker Forbrukerrådet. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat