22. mai
Mjøsis: Isen har lagt seg i Furnesfjorden, men blir det mjøsis i storfjorden mellom Gjøvik og Hamar? Svaret får kanskje i februar.Foto: trond lillebo
 
Nå legger isen seg - og her er "normalen"
For under ei uke siden var deler av Mjøsa islagt. Furnesfjorden og området fra Hamar mot Helgøya var enten islagt, eller den var i ferd med å legge seg.

Publisert: 13.feb.2018 15:54
Oppdatert: 13.feb.2018 16:34

Bare noen få dager til med stabilt vintervær skulle til. Temperaturen til nå i februar har vært omtrent som normalt for årstiden. Litt snø skader ikke for isleggingen, men vind passer dårlig. Men vinden kom, og mot helga var det stort sett blått vann over alt. For et år siden hadde vi omtrent samme situasjonen, vinden kom mot slutten av februar.

Stupetårnet

Så kan en saktens spørre; er det så viktig med denne isen i det hele tatt? Stupetårnet på Hamar liker hvert fall ikke is, selv om det nå er utstyrt med varmekabler, og blant bønder med gårder nær Mjøsa, blir våronna som regel senere hvis det blir is som ligger lenge.

Mjøsa er stor og lang. Derfor er det ikke lett å bestemme når den er islagt. Men det er vanlig å si at vi har is på Mjøsa når isen ligger fra Lillehammer, nedover forbi Gjøvik og i Storfjorden mellom Nes og Toten. I tillegg må isen ligge i Furnesfjorden og i Storfjorden mellom Hamar/Stange og Nes/Helgøya.

Om vi bruker denne definisjonen er det likevel ikke sikkert at det er is overalt sørover fra Tangen, men størstedelen av innsjøens areal har da is.

Statistikken viser at mjøsisen jevnt over legger seg helt i slutten av januar eller første uka av februar. Vi kan fortsatt få is, men det begynner å haste.

Både 2010 og 2011 hadde kalde vintre, dermed ble det is i slutten av januar. De årene det er is, er det mest vanlig at Mjøsa legger seg i denne perioden. Går vi langt bakover kan vi finne eksempler på at den la seg ved nyttårstider. I 1948 var det mjøsis allerede 2.januar.

MER IS FØR OM ÅRA

I fjor var Mjøsa bare delvis islagt i en måned regnet fra 15.februar. Det var kraftig vind fra sør i slutten av februar som gjorde sitt til at det ikke ble noe is å snakke om i fjor. Det er et gjennomgående trekk at når vi ser på siste 50 årene under ett, så er omtrent halvparten av dem uten is. I 1970- og 1980-årene var det is 8 av 10 år, mens det i tiåret 1950-1960 var is på Mjøsa hvert eneste år. De av oss som var smågutter den gang kan huske at det var årlige isveier til Nes, noen ganger sågar til Gjøvik, og at isen lå til langt ut i april.

Ikke gå på isen

Om vi skulle få heldekkende is i år, er det grunn til å advare. År om annet går dessverre folk gjennom mjøsisen. Om den legger seg, trengs det mange dager med rolig og stabilt kaldt vær før vi kan snakke om trygg og gangbar is.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.