10. des
Boplass i Åkersvika: Under brua ved Vikingskipet. Leiren bærer preg av at det har bodd rusmisbrukere der. Det ligger mange brukte sprøyter rundt omkring i leiren. Under presenninger ligger det madrasser og klær.
 
Narkomane velger å sove ute
Det narkomane paret fra Løten får ikke husrom i Hamar og velger derfor uteliggertilværelsen i Åkersvika ved Vikingskipet.

Publisert: 08.jan.2017 20.59
Oppdatert: 09.jan.2017 06.35

Det flyter av søppel og brukte narkosprøyter i turstien mellom Vikingskipet og Åkersvika. Under to presenninger ligger madrasser, dyner og annet nødvendig uteliggerutstyr.

Men i vinterkulda har det narkomane paret trukket innendørs selv om de ikke står oppført med noen bolig.

–Uteliggertilværelsen er selvpålagt. Løten kommune har tilbudt paret tak over hodet i Løten. Men der vil de ikke bo. Paret vil bo i Hamar. Kommunene blir ikke enige om hvor paret skal bosettes, sier ordenssjef Audun Fremstad i Hamar-politiet.

Venter med å rydde opp

Parksjef Anne Midtveit i Hamar kommune sier til HA at kommunen ikke kan rydde opp før paret har fått et sted å bo.

– Vi kan ikke kaste tingene deres. Dette er deres eiendeler, sier Midtveit.

– Men ordenssjefen i politiet sier kommunen skal rydde opp?

– Vi befarte stedet sammen med politiet sent i fjor høst. Da var det enighet om at bosted må av

klares før vi kan rydde opp, sier Midtvedt.

Bodde i Løten

Ordenssjef Fremstad som i en årrekke var lensmann i Løten, opplyser at paret har bodd i en sosialbolig i Løten.

– Paret har det siste året bodd i en lavvo i strandkanten i Åkersvika. Hamar kommune bør rydde opp fordi det er ulovlig å campe på denne måten, sier Fremstad.

Han er ikke overrasket når HA forteller om de mange brukte narkosprøytene som ligger på begge sider av turstien.

I uteliggercampen er det etablert en bålplass med sittegruppe. Dynene henger fortsatt til «lufting» på snor mellom to trær.

Kokeutstyr og sengetøy er lagret på en slik måte at det er åpenbart at eierne av utstyret har planer om å fortsette å bo i strandkanten ved Vikingskipet.

Bekrefter diskusjon

Nav-sjef Kamilla Østli i Løten bekrefter at Løten er i dialog med Hamar kommune i saken.

–Når folk er uten bosted, plikter kommunen å gi et tilbud. Det har vi gjort. På grunn av taushetsplikten kan jeg ikke gi ytterligere kommentarer. Men vi samarbeider som sagt med Hamar i denne konkrete saken, sier Østli, som startet i jobben 1. januar i år.

Kan ikke ta ansvaret for alle

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud varsler en strengere praksis overfor rusmisbrukere fra nabokommunene som ønsker å bosette seg i Hamar.

– Det er et faktum at Hamar importerer rusmisbrukere fra omliggende kommuner. Hamar har et omfattende tilbud innen rus og psykiatri – også frivillige tilbud. Mange brukere av rustilbudet i Hamar tilhører Løten og andre nabokommuner. Hamar må bli tydeligere på at ansvaret hviler på hjemkommunen til misbrukeren, sier Gudbjørgsrud.

Han mener Hamar kommune har vært for liberale og at kommunen nå ønsker en strengere praksis.

– Hva tenker du om at folk bor og sover ute i byen din?

– Noen ønsker ikke å benytte seg av botilbud som gis. Det er viktig å få fram at Løten i denne saken har kommet med et botilbud, sier Gudbjørgsrud.

Han mener oppryddingen i narkoleieren i Åkersvika først og fremst er en politisak, men at også Hamar kommune kan bistå.

–Det kan være vanskelig å fjerne eiendelene til bostedsløse mennesker. Men den naturlige gangen i saken er at politiet fjerner campen og at det finnes en løsning på bosituasjonen til disse menneskene, sier rådmann Bjørn Gudbjørgsrud.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke