buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
ENIGHET: Politikerne er enige om en ny forvaltning av ulven.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Ny enighet om ulveforvaltningen
Høyre, Frp, Ap og KrF er enige om en ny tolkning av lovverket for ulvefelling.

Publisert: 31.jan.2017 09:10
Oppdatert: 31.jan.2017 11:20

Et flertall på Stortinget mener regjeringen har tolket lovverket for snevert og ber om en ny lovtolkning som gjør at det kan skytes flere ulv.

Høyre, Frp, Ap og KrF presenterte enigheten i en hastig innkalt presseseanse i vandrehallen på Stortinget tirsdag morgen.

- Det ligger i dette en enighet blant de fire partiene om at så snevert som noen har tolket dette, er vi ikke enig i, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen. 

Sammen med Frps Jan-Henrik Fredriksen, Arbeiderpartiets Terje Aasland og Eirik Milde fra Høyre presenterte han et forslag de mener skal kunne løse ulvestriden.

-Stortinget ber regjeringen så snart som mulig, og senest innen 10. mars, fremme en sak om hvordan forvaltningen av ulv, herunder adgangen til lisensjakt, kan gjennomføres i samsvar med Stortingets vedtak, heter det i forslaget.

 FORTSATT URO

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener imidlertid at det ikke vil føre til at flere ulver blir skutt.

– Dette er en klar refs og oppstramming av regjeringen. Men samtidig har regjeringen fått en slags tillatelse til at man skal vurdere og se om ulvemerkingen gir resultater. Det er ikke sikkert det blir jakt. Derfor blir det fortsatt uro og usikkerhet, mener han.

Ola Elvestuen i Venstre mener flertallets forslag ikke vil føre til noen endring. Han mener bestemmelsene i Naturmangfoldsloven de viser til, kun kan brukes for å felle enkelte dyr som opptrer uvanlig og nærgående.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er svært skeptisk til Høyres, Aps, KrFs og Frps opptreden.

-Denne måten å forsøke å omtolke lovverket på river jo teppet under beskyttelsen lovverket er ment å gi til norsk natur generelt og ulv spesielt, sier han til NTB.

Helse og sikkerhet

De fire partiene ber regjeringen spesielt se nærmere på to bestemmelser i Naturmangfoldsloven som tillater uttak av ulv for å avverge skade på husdyr og eiendom og ut fra ”allmenne helse- og sikkerhetshensyn”. 

De krever videre at det åpnes for lisensfelling av flere ulv ”dersom ny informasjon om skadepotensialet, eller annen vesentlig informasjon gjør dette mulig” innenfor dagens lovverk. 

Stortingsflertallet ber dessuten regjeringen om å endre forskriften slik at den er mer i tråd med rovviltforliket. 

-Høyre har vært tydelig på at vi ønsker å gjennomføre rovviltforliket fra juni i fjor. Nå gir vi regjeringen muligheten til å se på formuleringene i Naturmangfoldsloven. Vi har en forhåpning om at det skal medføre en lisensjakt i inneværende periode, sier Milde.

SKyte ulvevalper

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på sin side  bekrefter overforVG at det kan være aktuelt å skyte ulvevalper i vinter som skaper problemer etter at moren trolig er død. Ett spesielt ulvekull kan bli ofret for å gi ulvefred: Det såkalte Julussa-reviret i Hedmark.

Fikk refs

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) fikk refs i flere runder fra Stortingets talerstol under debatten om hans håndtering av ulvepolitikken.

–Når man rikker for mye ved ulveforliket, slik vi mener regjeringen har gjort med sin forståelse av loven, blir det uro. Vi var enige om at konfliktnivået skulle dempes. Der er vi ikke, og det bærer regjeringen et stort ansvar for, sa Hans Olav Syversen (KrF).

Stortinget debatterte tirsdag Helgesens redegjørelse til Stortinget 17. januar. Han forsvarte da sin beslutning om kun å tillate felling av et fåtall av ulvene som de lokale rovviltnemndene hadde tillatelse til.

Arbeiderpartiets Terje Aasland mener regjeringen ”parkerte Stortingets vilje”. 

–Jeg finner lite i redegjørelsen som bærer preg av en iboende vilje til å gjennomføre vedtaket Stortinget fattet i juni, sa han. 

Marit Arnstad (Sp) gikk langt i å antyde manglende tillit til Helgesen: 

-Vi står overfor en statsråd som ikke følger opp et stortingsvedtak og ikke tok seg bryet med å informere om det, sa hun. 

Hun mener Helgesen tidlig i fjor høst burde ha informert Stortinget at det ville bli vanskelig å følge opp ulveforliket. 

–Etter en slik oppførsel må en spørre seg om en kan ha tillit til regjeringens evne til å følge opp Stortingets vedtak, fortsatte hun, og la til at regjeringens oppfølging videre vil være avgjørende.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat