26. aug
NY E6: Bildet viser Mjøsbrua fra Moelv i retning Biri. De neste årene skal strekningen utvides til firefelts motorveg.
FOTO: Christian E. Bergheim
 
Nye Veier er i gang med E6-prosjektet mellom Moelv og Øyer
Planleggingen og utbyggingen av firefelts E6 fra Moelv til Øyer begynner nå å vises ute i terrenget.

Publisert: 03.apr.2019 08:39
Oppdatert: 03.apr.2019 09:02

Opp mot fem arbeidslag er og har vært i full sving med grunnundersøkelser for ny E6. Det skriver Nye Veier i en pressemelding onsdag morgen.

– Mest mulig kunnskap om grunnforholdene på hele strekningen er viktig for byggherren Nye Veier og de framtidige entreprenørene som skal bygge 44 kilometer med firefelts motorvei fra Moelv til Øyer, skriver Nye Veier.

Det gjennomføres i disse dager både seismiske målinger med geofoner og tradisjonelle feltundersøkelser med beltegående borerigger. Det skal også tas opp kjerneprøver i enkelte områder.

Kunnskap gir kvalitet

– Det er viktig for oss å få på plass mest mulig kunnskap om grunnforholdene der den nye veien er planlagt. Vi trenger kvalitetsfakta om forholdene så tidlig som mulig, slik at vi kan bruke dette inn i arbeidet med å optimalisere utbyggingsprosjektet, sier Øyvind Moshagen, prosjektdirektør i Nye Veier E6 Innlandet.

De seismiske undersøkelsene gjennomføres på bakken ved at det plasseres ut en lang rekke med små sammenkoblede geofoner. Geofonene sender lydbølger ned og bakken og måler blant annet hvor dypt det er ned til fast fjell.

– Ved å kombinere ulike metoder får vi gode svar. Geofonene egner seg i enkelte områder, men for å sikre kvaliteten supplerer vi med tradisjonelle feltundersøkelser med beltegående borerigger, sier Moshagen.

Forbereder tunneler

Nye Veier skal også ta ut kjerneprøver i tunneltraseene.

– Det å hente ut kjerneprøver av fjellet i forbindelse med tunnelene er en betydelig oppgave, men Nye Veier ønsker å kartlegge forholdene så godt som mulig. Grunnforholdene har spesielt stor betydning der konstruksjoner for motorveien skal krysse Mjøsa, ved kryssingen av Lågen, ved tunnelpåhuggene og i bratt terreng. I disse områdene undersøker vi ekstra nøye, sier Moshagen.

Arbeid i naturreservat

Fylkesmannen har gitt tillatelse til grunnundersøkelser i Lågen-deltaet naturreservat.

– Arbeidet ute i felt vil foregå utover våren og fram til juli. I naturreservatet ved Lågen blir det pause i undersøkelsene fra 15. april til 15. mai grunnet hensyn til fuglelivet i naturreservatet, sier Moshagen.

I løpet av 2019 skal tre store kontrakter for utbygging av til sammen 44 kilometer firefelts motorvei med 110 km/t fra Moelv til Øyer ut i markedet. Den første konkurransen blir offentliggjort allerede i april. Prosjektet inngår i Nye Veiers utbygging av firefelts E6 fra Kolomoen i Hedmark til Øyer i Oppland.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke