buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
ADVARER: Politiadvokat Julie Dalsveen frykter for folks rettssikkerhet.FOTO: POLITIET
 
Politijurister frykter for rettssikkerheten
Politijuristene i Innlandet frykter for folks rettssikkerhet om de snart ikke blir flere til å ta unna alle sakene.

Publisert: 07.nov.2017 14:29
Oppdatert: 07.nov.2017 14:39

HA omtalte for få dager siden Nav-svindelsaken der en brumunddøl slapp fengsel selv om han hadde svindlet til seg 820.000 kroner. Årsak: saken hadde blitt liggende hos politiet i tre år. HA har gjennom det siste året satt søkelyset på flere slike eksempler, og i tillegg til at lovbryterne slipper unna med mildere straffer er det også i noen av sakene ofre som sitter og venter på å få sin sak ut av verden.

Julie Dalsveen er nestleder for Politijuristene i Innlandet (PJ), og sammen med leder og kollega Henning Klauseie er hun svært bekymret for utviklingen.

– SVÆRT BEKYMRET

– Oppsummert er PJ svært bekymret dersom det ikke bevilges penger til nye stillinger. Bekymret for bemanningen i ny organisasjon, og dermed rettssikkerheten for dem som er berørt av straffesaker. Politiadvokatene jobber hardt for å levere, men er ikke satt i stand til dette slik ressurssituasjonen har vært og fortsatt er, uttaler Dalsveen til HA.

Det begynner å bli en viss slitasje blant juristene på å stadig få kritikk når de møter i retten med flere år gamle straffesaker.

– Er det demotiverende?

– Det er i alle fall tidvis tøft for politijuristene å måtte stå til ansvar for dette i domstolene og i media, sier Dalsveen.

LITE HÅP OM BEDRING

De siste årenes fokus på et sterkere operativt politikorps, mer politi i gatene, har ført midler dit.

Politijuristene advarer nå om at juristleddet i politiet henger etter:

– Det ligger ikke an til at politiet får flere stillinger eller mer penger i 2018. Det betyr at politikerne har rustet opp den operative siden med mannskap, utstyr og biler de senere år, men når det er etterforsking og påtalemyndigheten som står for tur så knytes pengesekken igjen.

Resultatet, frykter politijuristene, er at politireformen vil være mislykket for dem som venter på å få sin sak gjennom systemet.

POLITIMESTER: – BEDRE

Politimester Johan Brekke har flere ganger sagt seg helt enig i at kapasiteten på juristleddet er for dårlig:

– Situasjonen i dag er at ledige stillinger på påtale nå i all hovedsak er besatt. Det er derfor en vesentlig bedre situasjonen i dag med det til følge at saker med liggetid på grunn av kapasitetsutfordringer nå er blitt, eller er i ferd med å bli, ferdigbehandlet.

1.000 saker i året

31 politiadvokater og tre fullmektiger i Innlandet kan ha så mye som over 1.000 saker hver i året.

– Det varierer veldig mellom juristene alt etter sakstype de jobber med. Noen har langt over 1.000 saker pr. år, andre har kanskje under 400. I gamle Hedmark politidistrikt var snittet i 2015 på 843 saker per jurist, opplyser Henning Klauseie, leder for Politijuristene i Innlandet.

ledige stillinger

– Ved sammenslåingen av de tre tidligere politidistriktene var det 34 politiadvokater som jobbet direkte med etterforskingsledelse og avgjorde straffesaker. I 2016 og 2017 har Innlandet politidistrikt fått to øremerkede nye stillinger. Det betyr at det i dag skulle ha vært 36 politiadvokater. Dessverre er fasiten at det er 31 politiadvokater og tre politifullmektiger. Politidistriktet har valgt å drifte med ledige stillinger, utelukkende for å spare penger til for eksempel nye politibiler og utstyr til operative mannskaper, sier Julie Dalsveen til HA.

OGSÅ LEDELSEN BEKYMRET

22. august gikk det en høringsuttalelse fra politimester Johan Brekke i Innlandet til Politidirektoratet (POD).

I denne deler politimesteren juristenes bekymring for rettssikkerheten:

«Det er åpenbart at kvaliteten på straffesakene vil øke dersom politiets jurister kunne brukt mer tid til å følge opp

sakene i etterforskingsfasen. Dagens arbeidsbelastning er så stor at det ikke i særlig grad er

rom for slik oppfølging. I tillegg er tiden som brukes til forberedelse av hovedforhandlinger

begrenset. Alt i alt kan dette medføre en fare for rettssikkerheten for den enkelte borger.» står det i brevet fra politimesteren til POD.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat