buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
ÅPNE VIDDER: Stenfjellet er i dag karakterisert med myrdrag og åpne vidder, uten hytter og veger. Det kan det blir en slutt på i løpet av noen år. FOTO: Frank Brandsås
 
Protester mot hyttebygging på Stenfjellet
Vang allmennings forslag om å legge ut hyttefelt på Stenfjellet, skaper strid.

Publisert: 30.des.2017 11:34
Oppdatert: 30.des.2017 11:39

Hamar kommune skal på nyåret, antakelig i mars, vedta en ny kommuneplan med arealdel. Planen skal angi retningen for samfunnsutvikling og arealbruk i Hamar i årene fram mot 2030.

Vang allmenning ønsker å få aksept for å regulere et 500 mål stort område på Stenfjellet til hyttebygging. Dagens skiløyper berøres

ikke, men det vil kunne lages flere tilførselsløyper inn i hytteområdene, ifølge Vang allmenning.

Uopprettelig skade

Området Stenfjellet er et mye brukt område til skigåing vinterstid, og reaksjonene mot forslaget har allerede begynt å melde seg hos Hamar kommune.

Et par som eier hytte på St. Olav uttrykker bekymring for den ønskede hyttebyggingen.

De mener hytteutbygging i dette området vil føre til uopprettelige inngrep i naturen og forringe kvaliteten på friområdet som i dag er åpent og tilgjengelig for alle.

De mener at også økt trafikk på Fjellvegen og utbygging av tilførselsveier til føre til en forringelse av miljøet.

– Brukere av alle kategorier vil finne området mindre attraktivt dersom det oppleves som urbanisert og privatisert i langt større grad enn i dag, skriver paret i sin høringsuttalelse.

Justert forslag

Kommunen har redusert og justert det foreslåtte utbyggingsområdet til Vang allmenning, til et mer skånsomt alternativ.

Dette alternativet er trukket lenger ned i terrenget. Området i kommunens forslag er cirka 273 mål, og bebyggelsen lagt lavere i terrenget, under kote 720 meter over havet.

I sin konsekvensutredning er kommunen inne på de problematiske sidene ved forslaget. Her vises det til naturkvalitetene rundt de viktigste skiløypene og serveringshyttene, som bør sikres for allmennheten.

Allmenningens forslag vurderes til å ha stor negativ konsekvens for friluftsinteressene fordi hyttebebyggelsen kommer tett på Stenfjellhytta og det åpne viddelandskapet på Stenfjellet. I konsekvensutredningen anses alternativ to å ha moderate konsekvenser for miljø og samfunn.

Mange inhabile

Vang allmenning eies av 374 gårdbrukere, deriblant 6–7 av dagens kommunestyrerepresentanter.

Kommunens juridiske rådgivere har funnet ut at både allmenningseiere og deres nærstående er inhabile ved behandlingen av arealplanen.

Da kommunestyret 8. november vedtok å legge forslaget til ny arealdel av kommuneplanen ut til høring, ble både ordfører Einar Busterud (BBL), Inga Borud (BBL), Helge Hafsahl Karset (BBL), Vigdis Stensby (BBL), Katrine Aalstad (MDG) og Agnete Børresen (Sp) henvist til tilhørerbenken på grunn av inhabilitet.

Ny kommuneplan ligger ute til høring til 12. januar.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat