23. okt
 
Protesterer mot nybygg på Fougner Lundhs plass
Rådmannen vil selge en del av Fougner Lundhs plass og la private oppføre ny bebyggelse langs Parkgata. Det tar Ap-politikerne Yngve Haugstveit og Annebjørg Soleim sterk avstand fra.

Publisert: 25.sep.2017 15:51
Oppdatert: 25.sep.2017 15:59

Hamar kommune har satt i gang regulering for Parkgata 32 og 34. Flere eiendomsaktører har meldt sin interesse for å kjøpe tomta i Parkgata 34, mellom Statens hus og Tinghuset, vis-à-vis Parkgården.

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud anbefaler overfor formannskapet å legge tomta ut for salg på det åpne markedet nå før tomta er ferdig regulert, og inngå en opsjonsavtale.

Hedmark i miniatyr

Tanken er å la en framtidig eier få komme med innspill i reguleringsprosessen, men avvente en endelig kjøpekontrakt til reguleringsplanen er godkjent.

Arbeiderparti-politiker Annebjørg Soleim ledet arbeidet da Fougner Lundhs plass ble opparbeidet som bydelstorg i sin tid.

Ideen var at torget skulle representere et Hedmark i miniatyr, med vann, fjell og skog.

Torget ligger som en åpen plass mellom mange store arbeidsplasser.

Beholde åpen plass

Soleim og partikollega Yngve Haugstveit er sterkt uenig å skille ut en del av torget for å avgi plass til en ny kontor- eller boligblokk på høyde med Statens hus, og de jobber for at Arbeiderpartiets kommunestyregruppe sier nei til salget.

– Vi vil beholde den åpne plassen, og videreutvikle den, sier Soleim.

Hun kjøper ikke kritikken som tidvis har vært reist mot Fougner Lundhs plass, at den er en gold steinørken.

– Jeg synes plassen fungerer. De senere årene har det blitt mer beplantning der. Hamar fortettes, og det er riktig, men desto mer viktig er det med åpne plasser og grønne lunger som kan brukes av folk som bor og jobber i byen, sier Soleim.

Kostet seks millioner

Det var arkitektfirmaet Anderssen og Fremming AS som utformet Fougner Lundhs plass, som sto ferdig og ble åpnet i august 2004 til seks millioner kroner.

Blant andre Stange-kunstner Knut Wold har stått for kunsten.

I området hvor det nå foreslås ny bebyggelse, er det opparbeidet et steinamfi.

Rådmannen mener en utbygging langs Parkgata kan bidra til en helhetlig fasade mot gata og at ved riktig utførelse kan ny bebyggelse gi mer liv til Fougner Lundhs plass.

PROSESSEN VIL AVGJØRE

Eiendomsutvikler Reidar Aas i Hamar kommune sier at reguleringsprosessen avgjør om det blir fradelt ei tomt langs Parkgata.

Kommunen har satt i gang arbeid med ny reguleringsplan, og denne skal etter hvert fremmes i politiske organer i Hamar kommune på vanlig måte. 

– Nå er det kun spørsmål om vi skal inngå en opsjonsavtale i tilfelle det senere blir avklart at det blir ei tomt. Hvis det ikke blir noen reguleringsplan for en slik fradeling, faller opsjonsavtalen bort, sier Aas. 

For å kunne delta i konkurransen om å inngå en opsjonsavtale om tomta, forutsetter rådmannen at interessentene viser framtidsrettede og bærekraftige løsninger for tomta, og bidrar til en «byutvikling som reflekterer prinsippene i det grønne skiftet», som det heter i saksframlegget.

Formannskapet skal behandle saken førstkommende onsdag.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke