23. okt
TIL KAI: Her er Kjetil Enger foran redningsbåten «Peter Henry von Koss». Foto: Privat
 
- Jeg er ikke her for å redde verden alene
Kjetil Enger fra Ottestad er på plass i Middelhavet, på redningsskøyta «Peter Henry von Koss». - Jeg er ikke her og redde verden alene, her er det mange som stiller opp, sier Enger som til daglig er innsatsleder ved Hamar politistasjon.

Publisert: 13.jan.2017 11:30
Oppdatert: 13.jan.2017 11:36

Han reiste ned i begynnelsen av desember. Til helga kommer han hjem – fra den første av tre vakter. Det var dårlig vær innerst i Middelhavet da Hamar Arbeiderblad var i kontakt med Enger for noen få dager siden. Da lå båten i havn, i Mytilini på den greske øya Lesvos.

– Primæroppgaven er grensekontroll ved Schengens yttergrense. I praksis handler det om humanitær bistand. Vi berger flyktninger i sundet mot Tyrkia, forteller Kjetil Enger.

Noen dager før jul plukket teamet på seks opp ti afghanere i en gummibåt. VG fortalte i sin reportasje at det var åtte voksne og to barn.

– Menneskesmugling er en kynisk bransje, sier Kjetil Enger.

– Dårlige gummibåter, som sannsynligvis aldri har vært på sjøen noen gang, fylles opp med flyktninger, båten siktes mot et fyrlys på andre siden av sundet – og så får de om bord beskjed om å gi full gass.

– Det er mørkt, det er dårlig vær, de som er ombord har ikke redningsvester og de kan ikke svømme. De ville med stor sannsynlighet ende på et skjær om ikke vi plukket dem opp.

Sundet mellom Tyrkia og den greske øya er på det smaleste cirka 12 – 13 kilometer.

– Mange flere liv ville gått tapt uten den innsatsen som er her nede, forteller Kjetil Enger.

Han har tidligere jobbet både i Sør-Sudan og Afghanistan. Da har oppgaven vært opplæring. Nå handler det om humanitært arbeid.

– Det er viktig å engasjere seg. Vi kan ikke alle gå rundt å tenke at andre kan gjøre jobben. Det er klart jeg opplever dette som en meningsfylt jobb, jeg opplever at vi faktisk gjør en forskjell, sier Kjetil Enger, som er opptatt av at han ikke framstilles heroisk.

Sist uke fortalte Hamar Arbeiderblad om kaptein i Forsvarets sanitet, Adelheid Skredlund, som er på veg ut i tjeneste i Middelhavet. Og fra før har hamarjenta Lise Christin Dunham jobbet som styrkesjef på skipet «Siem Pilot».

 
ENDT ØKT: Sola kommer opp, og nattens økt er over for Kjetil Enger og mannskapet. Foto: Privat
AKSJON: Kjetil Enger fra Ottestad jobber ombord på redningsbåten «Peter Henry von Koss» i Egeerhavet. Her et bilde fra en av flere redningsaksjoner. Foto: Kripos
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke