buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
OPPGITT: Elias Movassi startet restaurantvirksomhet i Hamar midt på 90-tallet. Han mener politikerne har skylda for et folketomt sentrum. Foto: Remi Laakso
 
Restaurantveteran gir politikerne skylda for sentrumsdød
Elias Movassi (52) har drevet restaurantdrift i Hamar sentrum siden midt på 90-tallet. Han er fortvilet over utviklingen og gir politikerne skylda.

Publisert: 13.okt.2017 22:21
Oppdatert: 13.okt.2017 22:39

– Det begynte ikke i går, ikke for en uke siden, ikke en måned siden, heller. Vi må lenger tilbake, sier Elias Movassi, der han sitter på restauranten BBQ Lunchbar og Bistro i Strandgata, en restaurant hans kone i dag driver.

Movassi startet midt på 90-tallet gatekjøkkenet Bar B Que midt i sentrun, og han har fulgt utviklingen hele vegen.

Han mener utviklingen har tatt helt feil retning på grunn av tre saker, alle politikeravgjørelser: det ble valgt varmekabler framfor tak over gågata midt på nittitallet, åpningstidene for utelivsbransjen ble forandret fra halv tre om natta til halv ett, og kjøpesenteret ble bygget for nær sentrum.

– Jeg advarte mot å legge varmekabler midt på nittitallet og anbefalte isteden glasstak over gågata i Hamar, sier Movassi.

– Men det ble varmekabler, og hvem tror du fikk regningen? Hallo! Den havnet til slutt hos oss som leide lokaler, til tross for at det slettes ikke var mitt ønske.

Folk sto i kø

Han kom til Hamar i 1992 og startet på Elins Bistro, før han i 1996 startet sitt eget.

– Det var masse folk, folk sto i kø utenfor Svare & Berg. Hamar var en by med liv i. Og hva nå? Det finnes ikke folk ute. Hvordan så det ut i gata på veg hit? Traff du noen? spør Movassi – og vet selvsagt svaret.

– Det pleide å være mye folk i byen fredag ettermiddag.

Som forklart mener han det er flere årsaker til at byen tømmes for business og mennesker, og når det gjelder kjøpesenteret CC Hamar, så mener Movassi at dette ble bygget for nær sentrum.

– Det burde vært lenger unna, da hadde det vært to tydelige alternativer for publikum: kjøpesenteret eller sentrum, sier Movassi.

– Går det an å redde Hamar sentrum?

– Hmmm, nå er det kanskje for sent. Hvorfor skal folk reise inn til byen, her er det ingenting. Noen restauranter, frisører og noen kontorer, hvem vil besøke dette …? sier restaurantveteranen.

Politikeransvar

– Og du mener politikerne står med ansvaret?

– De tok feil hele vegen.

– Politikerne har skylda; det er hva du mener?

– Helt sikker. Hundre prosent. Det er deres feil. Jeg har venner som kommer hit på besøk, men hva skal de gjøre her? De reiser til Elverum og til Lillehammer. Ja, se på Lillehammer! Når folk går i Storgata på Lillehammer, så koser de seg. Det er butikker, det er kafeer, det er en levende by. Og, ja, Lillehammer har også kjøpesenter, men det ligger utenfor sentrum.

Ned tjue prosent

– Kjøpesenteret CC Hamar har stått der i tre år. Hva viser dine tall for disse årene?

– Minus tjue prosent på tre år. Og nå er det helt dødt i helgene. Unntaket er når noe stort arrangeres, som Oktoberfest, det hjelper.

– Har du fortsatt håp for Hamar?

– Jeg har håp, men hvor lenge vi orker å stå på, det vet jeg ikke.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat