buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
brumunda: Det graves i elva fra jernbanebrua til Sveum. Kantvegetasjonen er hogd ned og biotoper i elva ødelegges. Vil mjøsørreten kjenne igjen elva si?
 
Høy pris å betale for flomsikring som reduserer kvaliteten på elva
NATURVERN: De 48 millionene til flomsikring er billig sammenlignet med prisen vi betaler for en ødelagt elvestrekning.

Publisert: 23.mar.2017 06:13
Oppdatert: 23.mar.2017 06:25

Sportsfiskere i Brumunddal og omegn rusler rastløse og urolige på elvestien mellom bysentrum og Sveum. Flere 30 tonn tunge gravemaskiner med enorme skuffer gafler i seg meter på meter av elvebunn og elvebredd. Viktige biotoper blir ødelagt – kanskje for alltid.

Sinnet bygger seg opp i sportsfiskerne. Kan ikke flommen bare komme og skylle maskinene på land. Når vi får tenkt oss om, er det best for alle at maskinene får gjort jobben ferdig. Kanskje blir de steinlagte elvebreddene pene å se på.

Men hva hjelper det hvis fisk og annet liv i elva er utryddet for en kortere eller lengre periode?

Norges verste?

Brumunda er ikke lenger Norges beste ørretelv. Akkurat nå er den sannsynligvis den verste.

Sommeren 2007 ble det fisket tre tonn med ørret i elva. Folk kom langveisfra for å prøve fiskelykken.

Ringsaker kommune driver – med støtte fra Norges Vassdrags og Energivesen (NVE) og med regionale myndigheters velsignelse – flomsikring av elvestrekningen mellom jernbanebrua og Sveum.

I hele vinter har gravemaskiner og dumpere kjørt, gravd og revet opp noen av de beste fiskeplassene du kan tenke deg i bynære strøk. I ly av variert kantvegetasjon vandrer kilosfisk fra Mjøsa opp i Brumunda for å gyte hver sommer. Det er ikke uvanlig å få en trekilosørret på kroken.

Alt er borte

I ly av de samme trærne har ørretfiskerne stått og ventet på et lykkelig øyeblikk. I Nilsenhølen, i Grønvoldhølen, ved jernbanebrua og ved bybrua. Min favoritt var den djupe fine kanthølen ved Gudahl – midt i sentrum. Alt er borte. Samtlige trær på elvebredden er feid ned. Hølene er jevnet ut. Hver eneste stein er flyttet på. De oppkonstruerte nye elvebreddene er så steinlagte, bratte og glatte at man må ha klatreutstyr for å komme ned til elva.

Fiskeentusiast Arve Narud var intervjuet i HA, og han beskriver gravingen i elva som hærverk og en tragedie. Mange er enige med ham.

De samme myndighetene som nekter folk et nødvendig ærend på snøscooter i fjellet, kan selv ta seg til rette i sårbar natur med grov redskap.

Det er flere år siden Ringsaker kommune startet flomsikringen av Brumunda. Vi trodde arbeidet var unnagjort med suksessfullt resultat i 2014.

Må gjøre opp igjen

Men jobben må gjøres på nytt. Teknisk sjef i Ringsaker kommune mener elva har gravd seg dypere de siste årene og lekker vann til omgivelsene.

Kanskje forklaringen på at elvevannet tar nye veier kan være gravearbeidene og flomsikringen som ble gjort i 2014? Fylkeskommunen har stilt kritiske spørsmål og tydelige krav. Vi forutsetter at miljøvernmyndigheten også følger opp kravene og det arbeidet som er gjort.

Flomsikringen vil nok fungere, men det er grunn til å bekymre seg over harren og ørretens gyteforhold de neste årene.

Beskytte bebyggelsen

Klimaet er i endring og det medfører mer nedbør og hyppigere flommer. Følgene av dette har rammet tettstedet Kvam i Gudbrandsdalen to ganger.

Bygninger ble tatt av flomstor elv og familier måtte flytte fra husene sine. Slik sett er det forståelig at norske kommuner har fått strengere krav til flomsikring og det er det vi ser utspille seg i Brumunda denne vinteren og våren.

Byen og bebyggelsen skal beskyttes mot en eventuell 200-årsflom. Men det er likevel grunn til å spørre hvorfor ikke flomsikringen ble gjort grundigere i 2014 da anleggsmaskinen første gang invaderte elva fra Mjøsa og helt opp til Sveum.

Hvem er hørt?

Det er også grunn til å spørre hvorfor ikke Brumunddal & Omegn Sportsfiskerforening er tatt med på råd i denne saken.

Det begynner å haste med å bli ferdig med gravearbeidet på den to kilometer lange elvestrekningen. Snart smelter snøen i fjellet og i april vil Brumunda gå flomstor. Det vil være umulig å arbeide i elva. Det kan skandaløst nok bety enda en høst og vinter med graving i Brumunda.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat