buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
HAGELANGS: Ilderen i hagen til Arild Melby i Brumunddal kommer gjerne fram for å smake på maten som husverten setter ut til krabaten. Foto: Arild Melby
 
Ilder søker selskap hos Hageeier i Brumunddal
Ilderen stikker nysgjerrig fram fra komposthaugen når Arild Melby kommer ut med hundemat og vann til sin sultne gjest.

Publisert: 02.des.2016 13:20
Oppdatert: 02.des.2016 13:25

Det er fem dager siden den lynkjappe krabaten dukket opp i villahagen i Brumunddal. Arild Melby lurer veldig på hvor dyret kommer fra.

– Jeg antar det er en tam ilder. Enten har den rømt hjemmefra eller så er den blitt kastet ut. Hvis noen savner ilderen og leser dette, så ta kontakt, sier Melby.

Han poengterer at det er et trivelig selskap han og bikkja har fått i hagen. Så fort Arild går ut, stikker ilderen hodet fram og lurer på om det er noe mer å spise.

vant til folk

– Ilderen er åpenbart selskapssyk også. Når jeg snakker til den, ruller ilderen rundt og gjør seg til for meg. Den er ikke engstelig for hunden min, heller bare nysgjerrig, forteller brumunddølen.

– Fôrer du den rett fra hånden?

– Åh nei, jeg har ti tommeltotter og dem er jeg glad i. Jeg tar ikke sjansen på at ilderen setter tennene i hånda mi. Men dyret er ikke mer enn 10 centimeter fra meg når jeg setter ned matskåla med hundefôr. Dyrebutikken i Brumunddal anbefalte å gi ilderen pelletsfôr, forteller Arild Melby.

Spiser godt

Ilderen tar godt for seg i matfatet og drikker vannet som husverten setter ut.

På Wikipedia kan vi lese at tamilder (Mustela putorius furo) har blitt et populært kjæledyr i mange land. De beskrives ofte som en mellomting mellom en hund og katt i oppførsel, og er nysgjerrige og lekne gjennom hele livet.

Trenger lekekamerater

De er normalt svært folkekjære og kommer godt overens med andre ildere. En ilder trenger ofte lekekamerater, hvis ikke blir de veldig avhengige av sin eier og det kan dermed være problematisk å la dem være alene.

Ildere som kommer fra en god oppdretter, vil stort sett være ferdig trent til å gå på toalettet, men man må regne med litt bitetrening når en får en ildervalp i huset. Tamildere blir typisk tre til ni år gamle. Den trenger et kvalitetsfôr, med en høy andel protein og fett.

Ilderen i hagen til Arild Melby er kontaktsøken og leken.

– Det at ilderen virker uredd hunden min, tyder på at den er tam. Den har funnet seg et krypinn i komposthaugen. Nå håper jeg det er slik at noen savner krabaten som har slått seg til hos meg. Enn så lenge har jeg ikke noe imot å ha denne nysgjerrig-Per på besøk, sier Melby.

Han beskriver størrelsen på ilderen som en mellomting mellom katt og en liten hund.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat