23. okt
OMSTRIDT: I 25 år har tilførselsløypa (den røde streken) bundet hyttefeltet Skogvegen sammen med hovedløypenettet på Ljøsheim i Ringsaker.
GRAFIKK: JORUN U. REFSAHL.
 
Krangler om kort skiløype på Ljøsheim
Det er klisterføre, glipptak og bare bratte oppoverbakker i løypekrigen som har brutt ut i Nesbyen på Ljøsheim i Ringsaker.

Publisert: 22.mar.2017 06:15
Oppdatert: 03.apr.2017 13:15

Stridens kjerne er ei skiløype på 280 meter fra hyttefeltet Skogvegen til hovedløypenettet. Etter 26 år har grunneier og velet sluttet å brøyte løypa.

Grunneier Nes allmenning og Ljøsheim og omegn vel skal ha tatt hensyn til å en hytteeier som mener skiløypa medfører støy.

Frontene er så harde at hyttefolk melder seg ut av velforeningen – mens andre forlot velets årsmøte i protest. Ordskiftet på sosiale medier får hytteeier Odd Strandsveen til å utbryte:

–Det er ikke rart det er krig i verden.

Hytteeier Per Anton Finstad i Brumunddal sier dette til HA:

– Det er i underkant av 100 hytter rundt Skogvegen. Løypa fra Skogvegen til hovedløypenettet har vært kjørt opp i 25 år. Den står oppmerket i kommunedelplanen for området. Skiløypa var salgsargument da hyttetomter ble solgt i Nesbyen, sier Finstad, som varsler en aksjonsgruppe dersom ikke løypa snart brøytes igjen.

Trafikkfarlig

Finstad synes det merkelig at velet og grunneieren tar hensyn til en hytteeiers behov i stedet for å lytte til det store flertallet av brukere og hyttefolk.

– Nå tvinges barnefamilier ned Skogvegen og ut på den trafikkerte fjellvegen med ski og pulker. Det er trafikkfarlig, hevder Finstad.

Hytteeier Thomas Buer skriver på siden til Ljøsheim og omegn vel:

– Skiløypa er vedtatt i kommuneplanen, og er en skiløype som skal kjøres på lik linje med andre løyper i Ringsakerfjellet. Allikevel velger leder i velet, Victor Hansen, løypeansvarlig Bjørn Dybvig, og allmenningsleder Tore Lien Bjørnstad å fjerne skiløypa uten å snakke med oss medlemmer av velet, skriver Buer.

Lar velet bestemme

Allmenningsbestyrer Tore Lien Bjørnstad sier til HA at grunneier Nes allmenning kan skjære gjennom i denne saken.

– Vi velger likevel å la velet få bestemme i denne saken.

– Var skiløypa brukt i salget av hyttetomtene i Skogvegen?

– Ja, men ikke av grunneier. Det var meglere som brukte løypa i salget, sier Lien Bjørnstad, som også erkjenner at løypa har blitt kjørt opp i 25 år og står merket av i kommunedelplanen for Ringsakfjellet.

– Jeg foreslår at HA tar opp saken med velforeningen, sier allmenningsbestyreren.

Taus velleder

 - Jeg har ingen kommentar til denne saken, sier leder i Ljøsheim og omegn vel, Victor Hansen fra Brumunddal.

- Hvor vanskelig kan det være å kjøre opp 300 meter skiløype?

- Ingen kommentar, fastholder Hansen.

På sosiale medier og på nettsiden til velet blir Hansen og styret beskyldt for arrogant oppførsel fra flere av sine medlemmer. Også dette vil HA spørre Hansen om, men han er i likhet med almenningsbestyrer Tore Lien Bjørnstad i Nes almenning veldig lite meddelsom. 

Det er ikke økonomien som hindrer velet. I følge årsmeldingen har Ljøsheim vel 1,1 millioner kroner på bok.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke