23. okt
BÅNDTVANG I SKILØYPE: I Birkebeinerløypa er det innført båndtvang fra 1. februar til og med 2. påskedag. FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 
Lov med løs hund
Hundeeier Mette Elin Sandbakken ble truet med politianmeldelse for å slippe hundene løs i Ringsakfjellet.

Publisert: 30.okt.2016 08:13
Oppdatert: 30.okt.2016 21:36

Etter munnhoggeriet på Elgåsen nylig tok hun kontakt med Ringsaker kommune.

– Jeg vet at det ikke er båndtvang i fjellet etter at beitesesongen er over. Da blir det feil at grunneierne setter opp plakater med båndtvang og at vi hundeeiere blir truet, sier Mette Elin Sandbakken.

FJELL-AKTØRER FÅR KORREKS

Ringsaker kommune har overfor grunneierne i Ringsakfjellet, Ringsaker Jakt- og fiskeområde, lensmannen og velforeningene i fjellet presisert den lokale forskriften om båndtvang:

* I perioden 1. april til 20. august er det generell båndtvang i tråd med hundeloven.

* I Ringsaker er båndtvangperioden utvidet til å gjelde hele beitesesongen. Det vil normalt si andre helga i september.

I Ringsaker er det også innført båndtvang hele året i Endelausmyrene naturreservat og Hemmeldalen naturreservat.

FORVENTER ENDRING

Mette Elin Sandbakken er glad for Ringsaker kommunes presisering:

– Vi som er hundeeiere vet at det er båndtvang der bufe beiter. Jeg reagerer imidlertid veldig på at grunneierne feilinformerer og kommer med trusler, sier Sandbakken.

Hun forventer at aktørene i fjellet følger opp anmodningen fra Ringsaker kommune om å gi rett informasjon.

«Det anmodes om at adressatene videreformidler informasjonen, og sørger for at rett informasjon gis til brukerne av fjellet, både på hjemmesider, plakater og gjennom muntlig informasjon», skriver organisasjonssjef Hilmar Skår i brevet til forvalterne av fjellet.

BRUKER SUNN FORNUFT

Mette Elin Sandbakken har masse erfaring med hunder i fjellet. Hun vet at de fleste er fornuftig når de er ute på tur med hundene.

– Jeg var på Sjusjøen på tur med tre hunder for noen dager siden. To av mine hunder gikk løst. Den tredje hadde jeg i bånd, sier Sandbakken.

I perioder etter beitesesongen mener hun det også er hundeeiers ansvar å være oppmerksom på eventuell streifdyr og være raske med å sette bånd på hunden.

VIL FORLENGE BÅNDTVANGEN

Styrer Per Fineid i Pihl AS vil gjerne endre den lokale forskriften for båndtvang.

– Vi må ta til etterretning det Ringsaker kommuner har orientert oss om nå.

Samtidig mener vi at perioden for båndtvang må forlenges til en fastsatt dato. Vi mener at 31. oktober er en helt naturlig dato å forholde seg til, sier Fineid.

Han opplyser at saken vil bli drøftet blant grunneierne og at de vil komme med et nytt utspill overfor Ringsaker kommune.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PROVOSERT: Mette Elin Sandbakken har med seg hunder på tur. To av dem går løst når beitesesongen er over i fjellet. Hun er provosert over at grunneierne ikke kan forholde seg til regelverket. Her er hun fotografert på en tur til Snørvillen.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke