buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
omstridt: Rådmann Jørn Strand beklager at kommunens kulturavdeling ikke stoppet opp og avklarte videre framdrift med kart og byggesak vedrørende gjeterhytta på Øyungen.Foto: John Arne Holmlu
 
Søkte om ombygging – men planla ny hytte
Ringsaker kommune la fram skisser over ei ny gjeterhytte på Øyungen tre måneder før seterlaget leverte samme kommune en forenklet byggesøknad for ombygging.

Publisert: 18.sep.2017 06:33
Oppdatert: 18.sep.2017 06:40

Det går fram av et notat/møtereferat som Øyungen Sæterlag sendte grunneier Pihl 5. februar i år. I samme referat, som er signert sekretær Per Dobloug i Øyungen Sæterlag, går det også fram at «en befaring sist høst viste at hytta var i så dårlig forfatning at riving og bygging av ny hytte var eneste løsning. Sæterlaget er enig i dette», står det i punkt 2 i referatet. Rådmannen beklager nå at ikke kommunens kulturavdeling stoppet opp og avklarte videre framdrift med Kart og byggesak.

– Bekrefter ikke dette referatet at kommunen og seterlaget allerede før 5. februar hadde bestemt seg for å rive og bygge ny hytte?

– Det var ikke gitt at hytta skulle rives, men det var et tenkt utfall, sier Dobloug.

Kommunen skisserte

– Hvem tegnet den nye hytta som ble lansert i møtet tidlig i februar?

– Det var en av kommunens tegnere. Skissene på den nye hytta ble lagt fram av kommunen i møtet i februar, sier Dobloug.

– Viste skissen en helt ny hytte?

– Ja, det må en kunne bekrefte, men først og fremst handlet skissene om en ombygging av gjeterhytta, sier Dobloug.

Kommuneledelsen i Ringsaker har ikke villet svare på påstanden om at «noen i kommunen» rådet seterlaget til å droppe en rive- og byggesøknad.

HA vet at kultursjef Asle Berteig og hans prosjektleder Morten Trosvik var på hyttebefaring på Øyungen sammen med gjeterlagets Ole Martin Sollerud høsten 2016. Sollerud ønsker ikke å kommentere saken overfor HA, men bekrefter befaringen.

Ga fra seg nøkkelen

– Jeg hadde nøkkelen og låste inn kommunens representanter. Disse overtok også nøkkelen, sier Sollerud.

Før befaringen hadde Berteig og Trosvik et møte med gjeterlagets styre på Torgbakeriet i Brumunddal. På nyåret møttes igjen kommunen og seterlaget og det var da tegningene over en ny hytte ble lagt fram for seterlaget.

Per Dobloug bekrefter overfor HA at materialer til en ny hytte ble kjørt opp med scooter og kjelke på snøen i april.

– Viser ikke dette at planen hele tiden var å bygge ny hytte?

– Det viser at det ble tatt høyde for en mulig gjenoppbygging, svarer Dobloug.

23. mai godkjente byggesakssjefen i Ringsaker kommune en forenklet søknad om ombygging av gjeterhytta.

Rådmannen svarer

Rådmann Jørn Strand sier følgende når HA konfronterer ham med det ble lagt fram skisser over ny hytte fra hans egen stab.

– Jeg kjenner ikke til noen tegninger annet enn de som følger byggesaken og som hele tiden har vært offentlig tilgjengelig gjennom vår innsynsløsning. Disse tegningene er laget for å illustrere behovet for å snu møneretningen. Sæterlaget har i brev til kommunen beklaget at en ikke stoppet arbeidet og avklarte situasjonen med kart og byggesak. Rådmannen beklager at ikke kommunens kulturavdeling stoppet opp og avklarte videre framdrift med Kart og byggesak. Kommunen skal selvfølgelig være ekstra påpasselig i slike situasjoner, men de som var med fra kommunens side i denne fasen av arbeidet hadde ikke særskilt kjennskap til byggesaken, og det var ingen bevisst handling at reglene ikke ble fulgt i dette tilfellet, svarer Strand.

– Hvorfor bidro kommunen til innkjøring av materialer til en helt ny hytte i april da det senere (i mai) skulle bli søkt om en enkel ombygging?

– Når det gjelder innkjøring av materialer orienterte jeg formannskapet om at det ble bestilt materialer i henhold til at hytta skulle restaureres. Alle materialer skulle transporteres inn sporløst på vinterføre ved hjelp av snøscooter. Det var ungdom med utfordringer fysisk og psykisk som skulle være med på restaureringen av hytta som en sommerjobb. Det var derfor vesentlig å ikke ha med for lite av noe, da neste transport inn ville være neste vinter. Det var enklere å transportere ut det som eventuelt måtte bli til overs neste vinter enn å få transportert inn mer materialer om det skulle bli nødvendig. Materialene ble kjøpt inn og fraktet inn i samarbeid med Røde Kors, som har løyve til varelevering inn til hyttene i området, svarer Strand.

HA har også bedt kultursjef Asle Berteig kommentere opplysninger om kulturkontorets rolle i saken, men Berteig svarer verken på epost, telefon eller tekstmeldinger fra HA.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat