buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
VIKTIG PRESS: Forskerne mener at presset som Morten Sand (i midten) og de andre BPA-brukerne utførte var viktig for at ordningen fungerer greit i dag. Her i samtale med Høyres Rune Øygarden. FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 
Var for lite lydhøre– havnet i konflikt
I ingen andre kommuner har BPA-ordningen skapt mer støy. Ringsaker kommune kan takke seg selv.

Publisert: 27.nov.2016 18:33
Oppdatert: 28.nov.2016 12:31

Det er en av konklusjonene i evalueringsrapporten om kommunal overtakelse av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Ringsaker:

«For det første at bedre forberedelser og lydhørhet fra kommunens side i overtakelsesprosessen kunne gjort at konfliktnivået hadde blitt lavere», heter det i rapporten.

SKULLE SPARE PENGER

Det er Senter for omsorgsforskning og Høgskolen i Lillehammer som har evaluert den omdiskuterte BPA-ordningen i Ringsaker.

For å spare penger ville Ringsaker kommune overta all drift av BPA-ordning fra 2013. De aller fleste brukerne hadde tjenesten gjennom privateide ULOBA.

I rapporten kommer det fram at kommunale overtakelse av BPA-ordningen har skapt uro:

«Men sjelden så sterk som i Ringsaker», heter det i rapporten.

VIKTIGE PROTESTER

BPA-brukerne var svært aktive for å hindre kommunal overtakelse av ordningen. Brukerne møtte opp på kommunestyremøter, dro til Stortinget og Tonje Joløkken fra Moelv fikk også besøk av statsminister Erna Solberg i den hete BPA-diskusjonen.

I ettertid slår rapporten fast at BPA-brukerne er tilfreds med den nåværende ordningen.

Men det skyldes blant annet presset brukerne selv har gjort for å få ordningen så god og lik Uloba-ordningen som mulig.«For det andre må konklusjonen bli at protestene sett fra et brukersted var viktige for at ordningen har blitt seende ut slik den er i dag», står det i evalueringsrapporten.

OMSTRIDT DRIFTSKONTO

Brukerne fikk nemlig gjennomslag for at det skulle få beholde en driftskonto.

Ringsaker kommune ville først ikke gi brukerne en slik konto. Meningen med en driftskonto er å for eksempel å kunne dekke utgifter til billetter og reiser for assistent eller til noe så trivielt som snørydding.

Etter mye press ble kontoen gjeninnført.

«Kommunen kunne ha forberedt overtakelsen noe mer før den ble iverksatt. En del uro kunne ha vært unngått med bedre informasjon», skriver rådmann Jørn Strand i saksframlegget til omsorgskomiteen.

– Fungerer greit

MS-rammede Morten Sand har kjempet for BPA-ordningen og er fornøyd med situasjonen.

– Det kan være noen individuelle forhold som påvirker inntrykket. For meg fungerer det greit, sier Morten Sand.

Han har vært blant de BPA-brukerne som i lang tid kjempet for å få en best mulig tjeneste. Lenge fryktet han at kommunal overtakelse ville føre til en redusert tjeneste. Sand hadde inntil i 2013 BPA-ordning gjennom det private selskapet ULOBA.

– Det har gått seg til. Jeg er blitt en god kompis med BPA-rådgiveren. Det var jeg ikke til å begynne med, sier Morten Sand.

Viktig for at ordningen skal fungerer så godt som mulig, er at brukerne har en egen driftskonto.

– Vi måtte kjempe for å beholde den. Det klarte vi og kontoen fungerer greit, sier Sand.

Driftskontoen er på 15.000 kroner.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat