25. aug
POPULÆRT: Publikum likte det de så da de russiske danserne viste sine kunstner i Hamar lørdag.
FOTO: DAVID WILLIAM ØYNES
 
Russisk ballett i Hamar
Nøtteknekkeren med St. Petersburg Festival Ballett var nok både eksotisk og vakkert for Hamar-publikumet i Kulturhuset.

Publisert: 03.des.2017 08:47
Oppdatert: 03.des.2017 08:53

Lysene i salen ble dempet og skravlingen opphørte som om lydmannen skrudde av volumet på publikumet. Etter et klassisk verk og nistirring på sceneteppet, gikk den røde gardinen omsider opp og en julepyntet stue i et velmøblert hjem, åpenbarte seg for salen. Elegante herrer og velpyntede kvinner fra 1800-tallets borgerskap entret scenen. De skulle på selskap og det var selveste julaften.

Russiske dansere i Hamar

Kulturhuset presenterer balletten som en sjelden affære, da de profesjonelle ballettdanserne fra St. Petersburg ikke ofte turnerer utenfor byen. Det var mange som grep sjansen og tok seg turen til oppvisningen. Salen var full.

-Vi har store forventninger da de kommer fra St. Petersburg for å danse, sier Evy Norum før balletten.

Det er nok ikke alle som har sett nøtteknekkeren som ballett-form før. De fleste kjenner kanskje stykket best fra Mikkes magiske jul med Disney-gjengen.

SPENT

-Jeg har ikke noen forventninger, fordi det er første gang jeg er på ballett. Det blir spennende å se hva det innebærer, forteller Jonar Tangen.

Om lag 40 dansere svingte seg i «valsen» ute på Kirsten Flagstad-scenen, til musikk av Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij, som også er kjent for å ha komponert musikken til Svanesjøen og Romeo og Julie. Russerne hadde ikke med seg noe orkester til å spille musikken, men lyd ble det uansett, på magisk vis.

Oppmerksomt publikum

Publikum satt knyst og fulgte med på historien om Claras drøm om den levende nøtteknekkeren og kampen mellom musene og nøtteknekkerens arme. Konflikten mellom det gode og det onde   utspilte seg på dansegulvet, i det romantiske stykket opprinnelig skrevet av tyske Hoffmann. Hadde det ikke vært for at det var så mørkt i salen, ville man nok kunne sett mange storøyde hedmarkinger, som skuet de strabasiøse og elegante bevegelsene til de dyktige russerne som hoppet rundt, eller vandret på tærne, over scenegulvet i Kulturhuset.

Kjent juleklassiker

St. Petersburg Festival Ballett mottok solid applaus fra publikum og det virket som om at den kjente juleklassikeren falt i smak. Balletten settes ofte opp i juletida, men det er ikke så ofte man får se russerne selv danse stykket komponert av Tsjajkovskij fra moderlandet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke