22. jun
HENVENDER SEG TIL FORELDRE: Gunn Toril Larsen og Sigrid Sjølie ved helsestasjonen i Løten skal i gang med et nytt prosjekt for å forebygge fedme hos barn.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Skal forebygge fedme blant barn
Allerede i tidlige barneår kan man se hvem som står i fare for å utvikle overvekt. Helse- og familietjenesten i Løten skal starte arbeidet mot fedme blant barnehagebarna.

Publisert: 11.okt.2017 06:44
Oppdatert: 11.okt.2017 06:51

– Å ha for mange kilo å bære på er ikke en ønsket situasjon for noen, sier Sigrid Sjølie, fysioterapeut for barn.

Hun sitter i prosjektgruppa i Løten som nå skal jobbe med å forebygge overvekt hos barn. 330.000 kroner har kommunen fått fra Helsedirektoratet til det som skal være et tverrfaglig prosjekt, med mål om blant annet å bevisstgjøre barnehageforeldre.

Et stikkord for prosjektet er tidlig innsats. Mye tidligere enn hva som er vanlig.

– Mange av prosjektene som har vært kjørt tidligere, retter seg mot barn i åtte-tiårsalderen. Da er det allerede litt sent. Derfor ville vi prøve å gjøre noe med dét, sier Gunn Toril Larsen, virksomhetsleder for Helse- og familietjenesten i Løten.

VIL IKKE BRUKE PEKEFINGER

Allerede når barn er rundt ett år gamle, kan de ved helsestasjonen se hvem som står i fare for å utvikle overvekt. Derfor skal det nye prosjektet rette seg mot barnehagebarn og deres foreldre.

Larsen og Sjølie forteller at de har inngått samarbeid med flere barnehager. Nøyaktig hvordan prosjektet skal gjennomføres, er foreløpig en smule uklart.

– Foreløpig har vi fått midler til å kunne begynne å jobbe med dette. Arbeidsgruppa er heller ikke helt landa ennå, sier Larsen.

De to damene forteller at de absolutt ikke skal komme med noen pekefinger, men de har mål om å hjelpe småbarnsfamilier med å forebygge, for eksempel ved å gjøre foreldre bevisste på sukkerinnholdet i ulike matvarer.

Tanken er at det koster mindre å forebygge enn å reparere.

ORKER IKKE LEKE

I Løten er 25 prosent av 17-åringene overvektige, mot 21 prosent på landsbasis. Også mange yngre barn er tyngre enn nødvendig.

For noen gir det seg utslag i at de sliter med å være med i lek. Å være overvektig kan i tillegg ofte gi flere belastninger enn selve vekten. Lav selvfølelse eller atferdsproblemer kan følge med, og overvekt kan også gi større risiko for framtidige helseproblemer.

– Å forebygge overvekt er viktig for folkehelsa. Som overvektig har du større risiko for å utvikle diabetes type to, hjerte- og karsykdommer, leddplager, og også psykiske plager, sier Larsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.