23. okt
Regjeringen vil gjøre det enklere å felle ulv utenfor ulvesonen. FOTO: NTB scanpix
 
Skal gjøre det lettere å felle ulv utenfor ulvesonen
Regjeringen lanserer en ny tiltakspakke som skal gjøre det enklere og raskere å felle ulv som befinner seg i beiteprioriterte områder.

Publisert: 13.jul.2017 18:15
Oppdatert: 13.jul.2017 18:27

Tiltakspakken lanseres etter at regjeringen i juni mottok flere innspill fra saueeiere for hvordan man effektivt kan få løst problemet med ulver som angriper og tar livet av beitedyr utenfor ulvesonen.

– Vi har lyttet til disse innspillene, og vi følger nå opp disse med nye tiltak som vil gjøre det lettere å felle ulv, sier statsminister Erna Solberg (H).

Blant tiltakene som skal innføres så fort som det er praktisk mulig er å innføre varslingsplikt på tvers mellom fylker ved observasjon av ulv, å øke døgnsatsene for godtgjørelse til jegere som deltar i kommunale skadefellingslag, og å doble utgiftsdekningen til disse lagene.

Regjeringen vil også utvide tidsrammen for fellingsperiodene fra hver tredje eller fjerde dag til opptil to uker, og å gi tillatelse til å bruke hunder i jakten på ulven.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er spesielt fornøyd med det siste tiltaket.

– For meg har det vært avgjørende å få sikret effektive uttak av ulv i beiteprioriterte områder. Jeg er derfor spesielt glad for at vi nå får på plass hjemmel til å bruke hund i ulvejakta, når lokale myndigheter finner det hensiktsmessig, sier han i en kommentar.

I tillegg skal tre uavhengige amerikanske forskere fra blant annet Harvard gjøre en gjennomgang av eksisterende studier og kunnskap om den norske ulvens genetikk.

Med ny teknologi vil man så undersøke hvor ulven i Skandinavia kommer fra, og også undersøke om det er innblanding av hund i arvematerialet.

Stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen fra Hedmark Frp er glad for tiltakspakken som nå blir presentert.

- Det er gledelig at miljøvernminister Vidar Helgesen er på tilbudssiden overfor oss i Frp som ønsker en strengere rovdyrpolitikk. Hvis vi skal ha så mye rovdyr som vi har sett i det siste, blir ikke beitenæringen leveverdig. Vi i Frp ønsker å gå enda lenger og ha enda strengere tiltak, men dette er et skritt i riktig retning. Rovdyrpolitikken må være på beitenæringens premisser, og ikke rovdyras, mener Johnsen.

Stortingsrepresentanten fra Hedmark påpeker videre at helheten i tiltakene er viktig, og at han håper at summen av tiltakene får en positiv effekt, slik at det blir lettere å ta ut skadedyr. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GLAD: Tor Andre Johnsen er glad for at det skal bli lettere å ta ut skadedyr. FOTO: FRANK BRANDSÅS
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke