26. apr
 
Skaperglede skjerper hjernene til unge gründere

Publisert: 20.okt.2017 12:29
Oppdatert: 20.okt.2017 12:44

Smart, smartere smartest! 75 elever på 10. trinn på Ottestad ungdomsskole har fått en forsmak på arbeidslivet. Gjennom Ungt Entreprenørskap drar skolen og næringslivet fram kreativiteten til elevene. Innovasjonscamp er nytenkning.

– Miljøhus er framtida, små trendy hus med smartere innredning og romslige uteområder med felles infrastruktur. Hjernen jobber på spreng, den delen som kan evne å tenke kreativt. Her er man nysgjerrig på omgivelsene.

Victoria Jahr og Simen Sandaker er verken arkitekter eller framtidsplanleggere. De er «bare» 15-åringer i 10. klasse på Ottestad ungdomsskole, men utfordret av Ungt Entreprenørskap.

Thelma, Vetle, Victoria og Vilde er også smarte. Rundt bordet går praten intenst når Vegard Larsen, rådgiver for Ungt Entreprenørskap, og Marianne Aasvestad Hoel, HR-sjef i Boligpartner, stikker innom grupperommet.

Samhandling

Teamwork handler om å prestere kollektivt. Styrken i Ungt Entreprenørskap er ifølge Larsen å bli utfordret der du er. Greier elevene å se muligheter rundt seg?

Å bidra til å utvikle barn og unges kreativitet og handlingskompetanse er et uttalt mål. Personlig engasjement og egne ressurser er drivkraften hos elevene. Samarbeid mellom utdanning og arbeids- og næringsliv gir læringen mening.

Ottestad ungdomsskole kalte Innovasjonscampen forleden dag for en treningsleir i kreativitet. Elevene var delt i grupper og skulle jobbe med et skarpt oppdrag fra en ekstern oppdragsgiver som var BoligPartner.

Oppgaven gikk ut på å tegne og prosjektere framtidens nabolag. Her skal elevene ikke bare tenke hvordan framtidens hus ser ut og fungerer, men også hvordan man kan dra nytte av å tenke hvordan flere hus i et nabolag kan dra nytte og veksel på hverandre og dermed imøtekomme framtidens krav om energi nye hus.

«Lettere å leve»

Spør du 10.-klassingene hvordan framtidsscenaroriet ser ut i 2030, svarer Victoria og Simen at såkalte miljøhus blir populære.

– Hva legger dere i det?

– Solcelleteknologi er utviklet enda mer, vi fokuserer på detaljer i nabolaget, for eksempel felles vindmøller for grønn teknologi. Bedre husisolering og mer sambruk av innredning. Kan senger brukes som bord, spør Victoria og legger til:

– I dette faget kan du si vi bruker andre deler av hjernen enn til vanlig. Entreprenørskap er kjempespennende og morsom utfordring.

Ifølge Larsen har det stor verdi for skolen å få næringslivet på lag med elevene.

– Dette er en fin forsmak på arbeidslivet, sier han.

Ungt Entreprenørskap har som mål å bygge bru mellom teori og praksis og bidra til å øke kreativiteten i undervisningen. Tro på egne skapende krefter, og evne til å se og bruke disse, er viktig for både framtidige arbeidstakere og arbeidsskapere.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.