23. okt
FOTO: CF-Wesenberg
 
Slutt på båndtvang – men ikke over alt

Publisert: 20.aug.2018 07:06
Oppdatert: 20.aug.2018 07:27

Tirsdag 21. august opphører den generelle båndtvangen, men det er viktig å ha oversikt over hvilke regler som gjelder i kommunen man ferdes før man legger ut på tur med hunden.

Nesten 200 av landets kommuner har en eller annen form for lokal utvidet båndtvang.

Egne regler

På Hedmarken gjelder dette Ringsaker kommune. Der skal hunder holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet fram til 31. oktober i de områder av kommunen hvor husdyr har rett til å beite, og faktisk beiter, og i områder der vilt som ønskes beskyttet har sitt leveområde. Utover dette er det båndtvang hele året i og i tilknytning til boligområder og handleområder, i parker, på kirkegårder, grav- og urnelunder, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek og idrett, sport eller rekreasjon og i og ved Birkebeinerløypa fra Lillehammers grense til Hamars grense samt i og ved Trollløypa fra Lillehammers grense til Birkebeinerløypa, fra 1. februar til 2. påskedag.

Hamar, Stange og Løten har ikke båndtvangsbestemmelser utover den ordinære båndtvangen.

For mange lokale regler

Norsk Kennel Klub mener det er for mange norske kommuner som velger å prioritere bort hundevelferden, og utvide båndtvangen lokalt. Reglene er mange og varierte, og en del kommuner har også formulert reglene på en måte som gjør det vanskelig å vite hvor det faktisk er lov til å gå med hunden løs.

Båndtvangsregler som er innført for å beskytte dyreliv er forståelig, men svært mange av de kommunale båndtvangsreglene er innført på helt andre grunnlag, og det er disse reglene Norsk Kennel Klub stiller spørsmål ved behovet for.

Hundevelferd

– Grunnen til at det er så viktig å tilrettelegge for at hundene kan løpe fritt fra tid til annen, er for å gi hundene et best mulig liv. Naturlig atferd for en hund er å kunne løpe fritt. Dyrevelferdsloven sier tydelig at det er hundeeiers ansvar å sørge for at hunden skal kunne utøve naturlig atferd, men samfunnet må gjøre det mulig for eieren å gjøre dette, skriver NKK i en pressemelding.

De oppfordrer alle hundeeiere til å opptre ansvarlig med sin hund, følge gjeldende regler, ha kontroll på hunden uavhengig av om det er båndtvang, og ta hensyn til mennesker og dyr.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke