buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Fram og tilbake er like langt: Sommeren er over, og klokka skal derfor stilles en time tilbake – eller mot sommeren, om du vil. FOTO: Christian E. Bergheim
 
Slutt på sommertida – i helga får du en ekstra time
Natt til søndag er det ubønnhørlig slutt på sommertida. Klokka skal stilles en time tilbake. En liten trøst er kanskje at du i tillegg får ett sekund ekstra under nyttårsfeiringen.

Publisert: 28.okt.2016 07:19
Oppdatert: 28.okt.2016 07:21

Når klokka blir tre natt til søndag, skal den stilles tilbake til klokka to.

I regjeringen er det næringsminister Monica Mæland (H) som er ansvarlig for tiden, ettersom hun er ansvarlig statsråd for Justervesenet. Hun sier at det er opp til hver enkelt hvordan de vil bruke denne ekstra timen.

– Selv kommer jeg nok til å sove litt ekstra, men alternativene er mange denne søndagen. Du kan for eksempel tenke på hva regjeringen kan gjøre for deg, alternativt hva du kan gjøre for regjeringen. Du kan også kose deg med nattorientering, lese en god bok eller bestille helgetur til fantastiske Bergen. Uansett hva du velger, er jeg overbevist om at det blir et godt valg, sier Mæland.

I tillegg til én ekstra time i helga, får du også ett sekund ekstra til nyttår.

– Det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen, (IERS), har nemlig bestemt at det i 2016 skal legges til ett sekund – et såkalt skuddsekund – til verdens offisielle tidsskala UTC, forklarer Mæland.

Sekundet legges til i overgangen fra 2016 til 2017. I Norge vil dette skuddsekundet komme én time inn i det nye året, klokka 00.59.60.

Behovet for et skuddsekund kommer av at jorda roterer uregelmessig. De siste årene har ett døgn i gjennomsnitt vært omtrent et tusendels sekund lengre enn 24 timer. Fra 1972 har det derfor blitt lagt til skuddsekunder. Forrige gang det ble lagt til var natt til 1. juli 2015. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat