23. okt
 
Smell, røyk og sprell i Dala
– Hva skjer hvis vi blander minus to hundre graders flytende nitrogen med pluss hundre graders kokende vann? Gry Anita Lunde og Anette Kjelsrud i «PR Praktisk realfag» fylte torget i Brumunddal lørdag formiddag.

Publisert: 16.sep.2018 18:10
Oppdatert: 16.sep.2018 18:12

Røyk, flammer, smell og sprell – og en feiende flott hjemmelagd robot (med dattera til Anette, Marie Kjelsrud Johansen (13), inni. Det ble helt klart høydepunktet under Skaperfest Innlandet som ble arrangert i Brumunddal lørdag.

Leder for prosjektet var Henriette Enger, som har skapt Skaperfest to ganger tidligere, i Hamar. Nå hadde hun stablet sammen førti utstillere, 14 workshops, tre musikalske innslag og et show.

Fysikk på roterommet

Det ble mye å teste, se på, oppleve – men det ble showet til «PR Praktisk realfag» som tok kaka. Unge og gamle stimlet sammen foran scenen, stakk fingrene i ørene, slo opp øya vidåpne og ventet på både smell og sprell.

Og det fikk de. 

Gründerne i selskapet «PR Praktisk realfag» blandet og mikset og surret og tullet i en slags moderne 2018-utgave av NRK’s svart-hvitt-klassiker «Fysikk på roterommet» med veteranene Helmut Ormestad og Otto Øgrim. 

Røyken veltet utover scenen og over både realfagslektorene, roboten deres og publikum, flammene sto til værs, noe klin vokste ut av store beholdere, megarøykringer ble slått ut av ei stor bøtte – og som finale skulle det smelle noe helt vanvittig og det skulle sprute plastballer ut av ei tønne – og jammen skjedde det ikke, det også - etter hvert.

Pannekaker for Obama

Litt lenger nede på torget sto amerikanske Miguel Valenzuela med sine hardtarbeidende pannekakeroboter, som til og med har gledet Barack Obama den gangen han holdt til i Det hvite hus, rett ved siden av fortalte en kar om si verdensrekord med løft med drone notert i Guinness: 170 kilo, og rett rundt hjørnet sto både designere, et par som lagde roboter, Kristin Sunde og Lars-Einar Høisveen, Ringsakeroperaen viste fram kostymer, en gjeng voksne karer lekte med sine radiostyrte lastebiler – og inne i et telt sto åtte år gamle Hågen Fjellstad fra Veldre og kikket på Brumunddal slik Brumunddal visstnok er om femti år, her presentert i et enorm Lego-konstruksjon lagd av Ringsaker Videregående skole.

Norsk Jernbanemuseum fraktet passasjerer med «Knertitten», og det var kunstnere, oppfinnere og businessfolk i en salig blanding. Publikum fylte torget og gatene. 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke