17. jan
Solslyng stoppet togtrafikken mellom Stange og Hamar 16. mai.
FOTO: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
 
Solslyng stoppet togtrafikken mellom Stange og Hamar
Varmen fra solsteken satte en stopper for togtrafikken mellom Stange og Hamar onsdag, og førte til store forsinkelser.

Publisert: 16.mai.2018 17:05
Oppdatert: 16.mai.2018 22:15

Rundt klokken 16 onsdag ble Dovrebanen stengt på strekningen mellom Stange og Hamar på grunn av solslyng.

- Det er fordi sola steker såpass mye, som gjør at skinnene utvider seg når de blir så varme. Skinnene kan da slå bolk på seg, og gjøre det vanskelig å kjøre over, sier medievakt Kjell Bakken i Bane Nor til HA.

Store forsinkelser og frustrasjon

Dette førte til store forsinkelser i togtrafikken, og frustrasjon blant de reisende. Blant de berørte passasjerene var Anne Grethe Olsen, som ventet i en drøy halvtime på Hamar togstasjon før det dukket opp en buss som tok henne til Stange.

- Det var fullt kaos her på stasjonen. Det er jo mange som skal komme seg til familie og kjente i forbindelse med 17. mai. Nå har vi endelig kommet oss på en buss, som er stappfull, sier Olsen til HA.

- Solslyng har lenge vært et problem

Bane Nor sendte en arbeidsmaskin fra Oslo for å utbedre feilen, og litt etter klokken 21 kunne de melde at solslyngen var reparert:

"Solslyngen mellom Ottestad og Hamar på #Dovrebanen er reparert. Normal togtrafikk igjen, men fortsatt forsinkelser utover kvelden", skrev Bane Nor på Twitter.

At skinnene kan utvide seg i varmen er ikke noe nytt, ifølge Bakken i Bane Nor:

- Solslyng har vi dessverre hatt problemer med i mange år. Det blir mindre av det ettersom vi har bedret vedlikeholdet, men det er enkelte svakheter i skinnegangen på varme dager, sier han.

Problemet kan skyldes at pukksteinen som skinnene hviler på eldes.

- Vi prøver å unngå det ved å ha et godt vedlikehold, og ha pukk som er i orden og ikke for mye oppknust av elding. Pukken vil etterhvert bli litt knust, og sporet blir da ikke like stabilt, sier Bakken.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke