26. apr
 
Solvin kjemper for ny gymsal
I mars reddet de Solvin fra nedleggelse, og nå ønsker Romedølene seg ny gymsal på barneskolen der elevtallet peker oppover.

Publisert: 27.okt.2017 17:30
Oppdatert: 27.okt.2017 22:04

I mars i år kom avgjørelsen om at Espa, Stange, Åsbygda, Breidablikk, Tangen, Vallset og Solvin barneskoler får bestå. Nå ser foreldre, elever og lærere på Solvin skole i Romedal helst at det skjer noe med den nylig fredete skolen deres.

For å markere den betydningen Solvin har for Romedal, bestemte FAU seg i høst for å arrangere Høstfest, og den gikk av stabelen onsdag 25 oktober. Tre frivillige damer kokte grønnsaksuppe, foreldre stilte med kaker og kaffe, og tidligere lærere og elever ble hanket inn for å gi arrangementet historisk sus.

gymsal fra før krigen

– Vi har en gymsal som stort sett har stått uberørt siden 1939, fortalte FAU-leder Bente Ottinsen-Åsen.

Nestleder Ivar Grøholt mente gymsalen kan ha blitt bygget allerede i 1937.

– Men det hersker ingen tvil om at det er et stort behov for et nytt bygg, sa han.

En av de fremmøtte var leder av driftsutvalget i Stange kommune, Arnfinn Standerholen (Ap).

– Jeg kan ikke si noe om hva som vil skje her på Solvin framover. Men jeg har etterlyst en avklaring i saken fra administrasjonen, fortalte Standerholen.

en plass i solen

Gyda Lahlum begynte som lærer på Solvin i 1956, og ble værende der i 40 nesten sammenhengende år.

– I romjula i 1910 ble Solvin skole innviet, og den fikk navnet etter plassen som skal være den mest solrike her i området, fortalte Lahlum til folkemengden i skolegården. Hun la videre ut om hvordan det første tømmerbygget som ble oppført på skoleplassen sto nakent i mange år før det fikk ytre kledning, og hvor moderne skolen var på den tida da den ble bygget.

– Badstu og folkebad. Det hadde ikke vi da jeg var elev i Stangeskolen. Hvis folk har litt vett, vil de bevare denne skolen, sa hun til slutt.

veteran

En av de fremmøtte som definitivt kan kalle seg Solvin-veteran, var 95-åringen Magnhild Lien. På onsdag fikk hun oppfylt en drøm hun har hatt i mange år, nemlig å få se igjen klasserommet hun hadde undervisning i  på 1930-tallet.

– Jeg ble helt rørt, det så nesten akkurat ut sånn som jeg husker det, fortalte Lien.

Hun husker selv godt timene med læreren Knut Hegge, som har vært en stor inspirasjon for Lien. Lien er enig i at det er behov for en oppussingsjobb på Solvin.

– Det er en ny epoke, sa hun.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.