16. sep
 
Her er barna forskere i en uke
17 barn er forskere på Hamar katedralskole denne uka. Årets tema er geologi, men aktivitetene de gjør spenner fra steiner til å sprenge vann.

Publisert: 10.aug.2017 17:36
Oppdatert: 11.aug.2017 06:48

Torsdag morgen er oppgaven å forske og fundere på trykk, og hvorfor det ikke kommer noe vann i sugerøret hvis du samtidig har et sugerør utenfor koppen.

– Jeg synes det morsomste var da vi lagde vann som eksploderte. Da hadde vi oppi brustabletter i beholdere, og så føyk de rett opp i været. Jeg prøvde det hjemme også, i enda mindre beholdere, og da føk den i hver fall ti meter opp, forteller Henrik Holmlund Hensvold (11) fra Stange.

Dette er andre året han er med på forskerfabrikkens sommerskole på Hamar.

Forskerfabrikken for barn

Siden 2012 har forskerfabrikken arrangert sommerskole for barn på Hamar. I løpet av en uke kan barn fra 5. til 7. trinn på barneskolen delta på en uke med realfags-trening.

– Her kan barna få ha det gøy samtidig som de lærer, og de slipper et lærepress. Vi ønsker å skape interesse og engasjement hos barna, og det trengs ingen forkunnskaper for å bli med, forteller kursleder Barbro Sagmoen.

I løpet av uka har barna fått et steinsett som de har forsket på og funnet ut hva steinene heter, de har laget sugerør-rakett, «eksplodert» vann, laget vulkaner, laget sprettball, laget karameller og så skal de lære om stråling og hvorfor man blir solbrent.

Synes det er kjempegøy

Barna som er med har et fellessvar: De synes det er kjempegøy.

– Jeg synes alt her har vært morsomt. Alt er nytt, og vi lærer masse. Jeg har veldig lyst til å være med igjen neste år, sier Aksel Reistad (10) fra Furnes.

Det samme sier Johannes Jemer Mjelde (12) fra Vang, men han er for gammel neste år.

– Dette er min første, og dessverre min siste gang. Jeg skulle gjerne vært her flere ganger, men siden jeg går i 7. klasse så blir dette min siste gang.

Ikke bare er det gøy, men barna lærer samtidig. Kurset følger skolens læreplan for 5. til 7. trinn i naturfag.

–Jeg har lært om trekanter og pascals trekant, og om steiner, at kalkstein reagerer med syre. Da bruser den, sier Asbjørn Lie (10) fra Stange.

Kurs i hele Norge

I 2017 arrangerer Forskerfabrikken 250 sommerskole-kurs i hele Norge. Neste uke er siste sommerskolen på Hamar, og den har fremdeles noen ledige plasser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke