16. sep
 
Gir liv til sykler og drømmer
Hver torsdag selger Hamar fengsel sykler som folk har kasta på dynga. Før de selges har tohjulingene vært igjennom det nye verkstedet på Ilseng fengsel. Hamar

Publisert: 26.jun.2017 06:17
Oppdatert: 26.jun.2017 06:25

For en av de innsatte har sykkelverkstedet betydd spesielt mye.

– Da jeg kom til Ilseng fengsel, var jeg skikkelig dårlig stelt. Nå reparerer jeg to-tre sykler om dagen, og håper å få jobb som sykkelreparatør i Oslo når jeg kommer ut, forteller Mikkel Strand (37).

Mikkel begynte med hasj av ren nysgjerrighet da han var tretten år gammel. Nysgjerrigheten ble til avhengighet, men nå er han lei.

– Jeg er drittlei rus. Nå er det på tide å bli voksen, og jeg sitter faktisk inne for første gang som rusfri.

I tre måneder har Strand vært på Ilseng fengsel og reparert sykler, og han har hatt enorm progresjon, bekrefter fengselsbetjent og miljøterapeut, Bengt Storsveen.

– Da han kom sov han ofte her på verkstedet. Nå blir han kalt hjelper nummer to av de andre innsatte, hvor jeg er hjelper nummer en, forteller Storsveen.

Får praksisattest

På en god uke reparerer det nystarta sykkelverkstedet opptil 15 sykler. Verkstedet er et resultat av samarbeid mellom Ilseng fengsel og Storhamar videregående skole, og en del av kriminalomsorgens strategiplan 2015-2018, om å legge til rette for livet utenfor og se hele mennesket.

For når de innsatte har arbeidet på sykkelverkstedet kan de få praksisattest som sykkelreparatør stemplet med Storhamar skole.

Storsveen forteller at tilbudet er populært.

– Vi har hele tiden lange ventelister her, men jeg har kun kapasitet til å ha åtte stykker her samtidig, forteller fengselsbetjenten.

I dag soner 86 personer ved fengselet, og i tillegg til sykkelverksted har fengselet småindustri, tømrer-, snekker- og lafteverksted.

Visjon om gjenbruk

I tillegg til å være en del av kriminalomsorgstrategien, er sykkelverkstedets visjon også å være klimavennlig, og de reparerer syklene med både brukte og nye deler.

De ferdigreparerte syklene kan du kjøpe for en billig penge på Hamar fengsel hver torsdag.

– De fleste innsatte hos oss er menn, og de kjøper herresyklene. Men det er mer enn nok av dame – og barnesykler! sier Storsveen.

Han legger til at hvis du har en sykkel som skal kastes, tar fengselet takknemlig imot disse.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke