16. sep
 
Sommer i det rosemalte huset
Du vil ikke tro det før du ser det. Kunstnerhjemmet til Ingeborg Refling Hagen holdt på å råtne opp. Etter en formidabel redningsaksjon er det klart for sommeråpent kultursenter.

Publisert: 29.jun.2017 06:12
Oppdatert: 29.jun.2017 06:23

«Kisten som er rosemalt inni». Dette er overskriften i kapittelet om Fredheim i boka Norske Kunstnerhjem, som idéhistoriker, forfatter og journalist Finn Jor har skrevet.

Fredheims framtid var usikker, men bygningen ble reddet i 12. time. Vann rant gjennom taket, golvet var råttent og bygningen fra 1895 hadde svært store skader. Fremdeles gjenstår mye restaurering, men styreleder i Foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus, Inger Sleppen fra Espa, sier de nå er kommet så langt at dørene kan åpnes i sommer. Til glede for alle som vil se det særpregede huset. Overalt henger det bilder, dekorasjoner, byster og relieffer skapt av kjente kunstnere som Henrik Sørensen, Ørnulf Bast, Gunnar Janson og Birgit Abrahamsen. Heldigvis er alt berget.

7,5 millioner kroner

Reparasjonen av Fredheim, inkludert kjøpesum for eiendom, er beregnet å koste 7,5 millioner kroner. I dette beløpet ligger det også et nybygg mellom kulturlåven og hovedhuset, der det blir kjøkken og toaletter.

– Vi tror Ingeborg ville vært stolt av at arven etter henne forvaltes på denne måten. Selve restaureringen av huset er jo kultur i seg selv. Nå er hele yttertaket fullt restaurert, vi har restaurert begge pipene og installert rentbrennende ovner. I forbindelse med golvreparasjonen er det installert vannbåren varme. Til høsten skal kunsten renses og restaureres. Som alle forstår er det fryktelig mye å putte pengene i her, sier hun.

Derfor var det kjærkomment at avdelingsleder for Sparebanken Hedmark i Stange, Idar Jørgensen, kom med hele 200.000 kroner på vegne av Sparebankstiftelsen nylig.

Jørgensen sier det er viktig at kulturskatten på Tangen kan renoveres videre.

– Ingeborgs hjem føres tilbake til vår tid som kulturhus. Forfatterskap og kulturarv strekker seg nesten over 100 år. Hennes motstandskamp under krigen gjorde Refling Hagen kjent utover sitt fantastiske samfunnsengasjement. Suttungbevegelsen og Henrik Wergeland vil for alltid være knyttet til Fredheim, hun var nasjonens kulturelle grunnfjell, sier Jørgensen.

Målet er å bringe kulturarbeidet og Fredheim ut over Stanges grenser. Dette skal bli et unikt kultursenter, sier Sleppen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke