buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
AP-STØTTE: – Vi stemmer for alle de fire forslagene til Arbeiderpartiet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 
Nederlag for regjeringen i saken om «oktoberbarna»
Senterpartiet støtter Arbeiderpartiets forslag om at asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt. Forslaget får dermed flertall.

NTB
Publisert: 14.nov.2017 12:07
Oppdatert: 14.nov.2017 12:18

Det pågikk tautrekking om Aps forslag nærmest helt til Stortinget ble satt klokken 10 tirsdag.

Sp hadde i utgangspunktet reservasjoner mot det siste av Aps totalt fire forslag, om at sakene til de unge asylsøkerne det gjelder, «ikke effektueres». I det endelige forslaget heter det imidlertid at sakene «ikke effektueres før sakene er behandlet på nytt».

– Vi varslet Ap om at vi ikke kunne støtte det forslaget slik det lå. Ap endret ordlyden, slik at det ble bedre rammet inn. Da stemmer vi for alle fire forslagene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Både Venstre og KrF vil støtte Aps forslag, som ble presentert av partileder Jonas Gahr Støre mandag kveld. Det betyr at Høyre/Frp-regjeringen ikke har flertall for sin asylpolitikk på dette feltet.

Noen av de såkalte oktoberbarna som kom til Norge fra Afghanistan i 2015, vil nå få søknaden sin behandlet på nytt.

Hardt ut mot Ap

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gikk i Stortinget hardt ut mot Aps forslag. Hun mener partiet går vekk fra en streng og ansvarlig linje i asylpolitikken, og at Ap nå sier det motsatte av de sa for fem dager siden. Statsråden etterlyser en redegjørelse fra Ap om hva partiet egentlig vil.

– Dette er såpass tynt at jeg må si at jeg lurer svært mye på hvordan jeg skal følge det opp, sa Listhaug.

Aps forslag innebærer at regjeringen opphever en instruks fra regjeringen om å avvise UDIs anmodning om en oppmykning, slik at flere av de enslige mindreårige får bli i Norge. Støre framholdt at forslagene gir forvaltningen større mulighet til å utøve skjønn.

Men Listhaug viste til at Ap tidligere har sagt at asylreglene ikke skal endres, men at det vil være konsekvensen hvis instruksen om henvisning til internflukt oppheves.

– Hva vil Ap ha i stedet? Jeg har forstått at endringene skal bestå i at mangel på omsorgspersoner, nettverk og ressurser til å klare seg i internfluktområdet skal ha betydning for om enslige mindreårige skal få opphold på humanitært grunnlag. Det har betydning allerede i dag, sa hun.

Asylstrid

Sp og Ap avviste forrige uke et forslag fra SV om umiddelbar midlertidig stans i all asylretur til Afghanistan. Det fikk mange veteraner i de to partiene til å reagere.

Aps forslag tirsdag handler om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Partiet foreslår å innføre sårbarhetskriterier og vente med retur til sakene er tatt opp til ny vurdering.

Bakgrunnen er den store økningen i antallet mindreårige asylsøkere som har fått innvilget midlertidig opphold siden det såkalte rimelighetsvilkåret ble fjernet 1. oktober i fjor.

Rimelighetsvilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

– Før var det rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidig opphold, i etterkant økte det til over 40 prosent. Da rimelighetsvilkåret ble opphevet, hadde Stortinget ingen informasjon som tilsa at dette ville skje, sier Støre.

(©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat