22. aug
FANT TONEN: Ordfører Nils A. Røhne (t.v.) og Yang Xueyi (t.h.) under kinesisk julebord 2016 på Malungen gjestegård. – Akkurat nå har Yang noen utfordringer knyttet til internasjonalt regelverk. Jeg tror ikke Yang og hans kompanjonger har gitt opp satsingen i Norge, sier ordføreren. FOTO: Thomas Strandby
 
- Malung-kineseren er ikke kriminell, sier Røhne
– Eieren av Malungen Yang Xueyi har fått noen erfaringer som han lærer av, sier ordfører Nils A. Røhne.

Publisert: 19.mai.2017 17:53
Oppdatert: 19.mai.2017 18:14

– Han er imidlertid ikke kriminell, men tvert imot en spennende og ressursrik forretningsmann som kan bety mye for en kraftfull utvikling i vårt område, sier Røhne.

Stangeordføreren, som har hatt kontakt med Yang etter nyttår, peker på at den kinesiske forretningsmannen er ung og ambisiøs.

– Yang er en forretningsmann med stort nettverk i det kinesiske næringslivet.

– Hvordan reagerer du som Stanges øverste leder på at politiet utviste fem kinesere fra Malungen?

– Yang har møtt utfordringer i hvordan han skal håndtere forhold som HA omtaler på nett og i avis.

– Ville det vært naturlig at Stange kommune hadde veiledet kineserne på Malungen i denne konkrete saken, det er tross alt en jungel av lover og regler for å benytte utenlandsk arbeidskraft?

– Jeg mener det er viktig å være klar på hvilke roller vi har. Det er ikke naturlig for en offentlig virksomhet som kommunen, å ha en rolle i å ha ansvaret for eventuelt ansatte på Malungen.

Politisak

Ordfører Røhne ønsker å være forsiktig med å spekulere ettersom utvisningen har vært en politisak.

– Jeg vil likevel gå så langt å si at det er mulig å gå seg vill i bestemmelser som gjelder når man etablerer seg første gang internasjonalt. Det kan være krevende å forholde seg til et regelverk i fremmed land nær man skal etablere næringsvirksomhet.

– Har du inntrykk av at denne saken har gått inn på Malungen-eieren?

– Ja, absolutt, men jeg tror Yang bretter opp ermene og kommer tilbake.

Stangeordføreren understreker at kinesernes oppkjøp av Malungen er spennende.

– Jeg har møtt Yang og gjennom disse møtene er det blitt klarere og klarere at Malungen-satsingen kan gi en spennende relasjon mellom næringslivet i hele Innlandet og kinesisk næringsliv. Dessuten har vi også sett at det åpner seg dører innen norsk/kinesisk reiselivssatsing, sier Røhne som bekrefter at kinesiske investorer har sett på Mjøslia som et interessant utbyggingsområde for fritidsbebyggelse.

– Vi har fortsatt håp om at det til høsten vil være kinesiske investorer som vil se på muligheter i Hedmark. Her snakker vi om investeringer i store prosjekter som har behov for kapital og ikke oppkjøp av skog og jord som er hovedsaken. I en framtidstanke er dette spennende, sier Røhne.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke