hacklink
buy instagram followers
19. sep
SKAL BLI SPESIALTRENT: Sykepleier Mariell Kristiansen er matmor til Berner Sennen hunden Billy. Den firbeinte er god venn med beboerne.
 
Billy gir livsglede på sykehjemmet
Det blir alltid nytt liv når berner sennen-hunden Billy er på besøk på avdeling 5 på Stange sykehjem. Billy er en ressurs for livsglede. Men matmor Mariell Nordli Kristiansen vet ikke hvordan hun skal finansiere Billys utdanning.

Publisert: 16.jan.2017 18:44
Oppdatert: 16.jan.2017 18:57

– Billy er unik. Dyrene og musikk har flere ganger erstattet bruk av beroligende medikamenter, sier avdelingsleder Maren Johansen Haugerud.

Det er imidlertid en utfordring å finne midler for å utdanne Billy for systematisk bruk av terapihund i demensomsorgen. Nylig søkte Kristiansen prosjektmidler fra Høgskolen i Hedmark, men denne søknaden ble avslått av beslutningsutvalget fordi midlene i hovedsak skal brukes til prosjekter i praksis. Det er mulig å søke på ny.

Sykepleier

Ifølge Haugerud ønsker sykehjemmet å bruke barn og dyr i størst mulig grad. Barnehager i Stange synger regelmessig for de eldre.

– Det å skape positive sanseinntrykk og gjenskape erindringer fra fortiden for beboerne er viktig. Dette krever spisskompetanse innen fagfeltet demensomsorg, sier Haugerud.

Det har også stor betydning Billys matmor Mariell, er sykepleier.

– Billy er med på jobb hver dag, og vi ser nytten. Selv om han ikke er en ferdigutdannet hund, er han en veldig viktig faktor for avdelingens beboere.

Ikke budsjettpost

Terapihund ligger ikke inne på sykehjemmets budsjett. Et introduksjonskurs koster cirka 5.000 kroner, mens neste modul er cirka 20.000.

– Hvorfor er du opptatt av å bruke hund som terapi?

– Vi ser at våre firbeinte venner er en miljøfaktor. De positive effektene bruk av dyr kan ha på mennesker er oppsiktsvekkende, sier Kristiansen.

Gamle minner og ord dukker opp når Billy gjør sin entre på avdelingen.

– Det er litt vanskelig for meg å betale utdanningen av egen lomme, sier hun.

Terapihundkurset er utviklet av Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i samarbeid med AntrozoologiSenteret (AZS) Ås, som et ledd i å kvalitetssikre personer som ønsker å bruke dyr aktivt i intervensjon med mennesker.

– Vi håper kommunen vil støtte hundeprosjektet. Fylkesmannen har kanskje midler? Billy har allerede blitt populær på avdelingen. En av beboerne sier alltid når han ser hunden: «Se der er min gode venn». Jeg har ikke gitt opp, sier Kristiansen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke