hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Jobber for finale-plass i lunsj-NM - se HAs video av hvordan maten lages
Nahom fra Eritrea rører i tomatgryta. Eritreisk salat med kortreiste råvarer fra Hedmarken skal serveres i kantina på Stange ungdomsskole. Nå drilles det på lunsjkonsept. Finalen i NM i lunsj i Stavanger er målet.

Publisert: 01.des.2016 16:22
Oppdatert: 01.des.2016 18:40

Yrkesfaglærer Ola Kennedy beveger seg raskt blant de unge kokkene i innføringsklassen på Stange u-skole. Det er hektisk aktivitet på skolekjøkkenet. Ola veileder innvandrerne. Snart skal integreres de i nye klasser.

21. november gikk startskuddet for NM i skolelunsj som Helsedirektoratet, Norges sjømatråd og Opplysningskontorene arrangerer. Ola Kennedy har meldt på innføringsklassen i konkurransen der elevene selv skal vise hvordan et sosialt lunsjkonsept kan være. Nå jobber gruppa på høytrykk for å finne det beste skolemåltidet og servere det til medelevene. Resultatet legges ut på konkurransens Facebook-side og herfra plukker juryen ut de beste.

Lager sitt eget konsept

– Dette handler om å lage en skolelunsjopplevelse. Juryen skal plukke ut landets fire beste lunsjkonsept som blir sendt til finalen, sier Kennedy.

Yrkesfaglæreren i Stange sier lunsjprosjektet på skolen også har som mål at elevene skal kjenne mestringsfølelse.

Fiskekaker fra Knutstad & Holen i den såkalte Hamar-burgeren og lompe fra Gjøvik fikk elevene servert torsdag.

– Nå har vi skapt en mestringsarena som kan skape ny motivasjon og selvtillit. Min rolle er å veilede og sørge for at klassen greier utfordringene. Mange av de nye elevene våre er vant til å lage mat med mor og far hjemme. Samtidig ønsker vi at alle skal føle glede ved å gå på skolen.

Ifølge Kennedy lærer elevene å sette norske råvarer sammen med retter fra deres opprinnelsesland.

– Målet er at det skal være god, sammensatt mat på kantina. En lompe med fiskekake kan man ta med ut og sparke fotball. Altså den er mobil og det er mulig å spise skolelunsjen samtidig som elevene får frisk luft, sier han.

Stange-elevene håper at juryen vil legge merke til at de løfter fram sunn mat lagd av de beste råvarene fra Innlandet. Dessuten kan konkurransen også være en måte å nå flere kompetansemål i fag som Mat og helse.

– Når kokosmelken tilsettes Valborgs fargerike, gulrøtter fra Vestbygda i Stange kan du si at vi får trekker opp en regnbue som strekker seg fra Stange til Filippinene, sier han.

Vinneren av NM i lunsj får 100.000 kroner som skal brukes på skolens spisemiljø.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke