hacklink
buy instagram followers
19. sep
MÅLRETTET MOT UNGE: Nav-leder i Stange, Tone Strugstad Qviller, sier at målrettet jobbing mot unge under 30 gir svært gode resultater.
 
De unge er vinnere
Fra september 2015 til 2016 sank antallet arbeidssøkere mellom 20 og 29 år med 20 i Stange. I perioden kom hele 19 ut i jobb i samme aldersgruppe.

Publisert: 04.okt.2016 22:53
Oppdatert: 05.okt.2016 06:11

Nav-leder Tone Strugstad Qviller i Stange var svært stolt over å kunne presentere en positiv utvikling i ungdomsledigheten og utbetaling av sosialhjelp, for driftsutvalgets politikere tirsdag.

Nav i Stange har fått en svært god trend etter at ungdomssatsingen startet ved påsketider. Status for målekortene til Nav, viser at det i perioden januar til september i år er utbetalt 515.000 kroner mindre i sosialstønad.

Tiltak som virker

– Årsaken til at vi har oppnådd så gode resultater er målrettet jobbing og styring av ressurser. I begrepet aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere ligger jobbklubb, arbeidstreningsgruppe, mestringskurs, det forebyggende økonomikurset «Ditt valg» og kommunale arbeidstreningsplasser, sier Qviller.

– Vi har også hatt suksess med å stenge publikumsmottaket på onsdager for å få tid til saksbehandling, kartlegging og gjennomføring av Akivitetsplikten, fortsetter hun.

Loven som endrer sosiale tjenester i Nav, sier at det skal stilles som vilkår om aktivitet for å motta økonomisk stønad. Denne lovendringen er ikke trådt i kraft ennå, men Nav i Stange vil være i forkant innenfor dagens lovverk.

– Vi stiller vilkår der vi mener det er riktig. Skolegang bør være førstevalget, sier Qviller videre.

Mange unge på sosialhjelp

– Hvorfor valgte dere å starte med ungdom?

– Fordi vi hadde mange unge på sosialhjelp. I strategiplanen for Nav Hedmark ligger det en ungdomsgaranti sentralt. Det vil si at vi skal forhindre en lang stønadskarriere. Det gjør Nav ved å bruke egne ressurser og dreie fokus mot ungdom.

Ifølge Nav-lederen bør utdanning være førstevalget for målsetting. En gjennomgående trend er at unge arbeidssøkere ikke har fullført videregående skole eller annen skolegang.

– Noen kan ha en kort veg for å komme tilbake til målet, mens andre må ta en lengre sløyfe via Navs samarbeidspartnere for å komme dit, sier Qviller

I september var det 88 arbeidssøkere i Stange under 30 år. Dette er 27 færre enn året før. Prosentvis nedgang for unge mellom 25 og 29 er hele 25. I gruppen helt ledige var det 56, som er 25 færre enn i 2105.

Total utbetaling per år for sosialhjelpsmottakere er 150.000 kroner. I september 2015 var det totalt 52 mottakere på stønad, i september i år var antallet redusert til 28. Nav Stange har utbetalt 99 prosent av budsjettet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke