hacklink
buy instagram followers
19. sep
DET NORSKE MIGRASJONSMUSEET: Ordfører Nils A. Røhne står her foran den nye skolestua, Leet School fra Letcher i South Dakota. Bjørgo-Ingvalson-huset fra Prærien i bakgrunnen er under oppføring. Utvandrerkirka på Åkershagan har blitt et landemerke.FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
Utreder å flytte museum fra Stange til Hamar
Anno Museum utreder å flytte Migrasjonsmuseet på Åkershagan til Domkirkeodden. Styreleder i Stiftelsen Norsk Utvandrermuseum, ordfører Nils A. Røhne, er i tenkeboksen.

Publisert: 08.mai.2017 16:43
Oppdatert: 08.mai.2017 22:14

Tanken om å flytte det velkjente Utvandrermuseet eller Migrasjonsmuseet, som det heter nå, ble lansert i fjor høst. Flyttingen er tenkt som del av et helt nytt kontorbygg som planlegges oppført på Domkirkeodden.

Området som Migrasjonsmuseet kan plasseres på, er den såkalte setergrenda sør for tidligere Hamar camping og nedenfor en av Jernbanemuseets lokstaller. I disse dager regnes det ut hvor mye det vil koste å flytte Utvandrerkirka, skolestua, Ingvaldsen-huset og de øvrige installasjonene fra Ottestad til Hamar vest.

Unikt parkområde

Styreleder Røhne konstaterer at flytteplanene kun er på utredningsstadiet. Likevel ønsker ordføreren å orientere formannskapet om saken onsdag.

Det er stiftelsen Norsk Utvandrermuseum som eier gård og grunn på Åkershagan, til sammen 27 mål. Daværende Utvandrermuseet ble bygd opp på Åkershagan i 1996 og har utviklet et flott parkområde med bygninger. Eiendommen vil ikke komme i konflikt med Åkersvika Eiendom, som planlegge å oppføre 750 boliger.

Det er Anno Museum som er eier av driftsorganisasjonen i museene i Hedmark der blant andre Norsk Skogmuseum, Migrasjonsmuseet og Glomdalsmuseet i Elverum inngår.

Kraftsentrum i Hamar

Nils A. Røhne tror Anno Museum har vært motivert av tanken om å kraftsamle Museums-Hedmark på Domkirkeodden i Hamar.

– Det nye administrasjonsbygget på Domkirkeodden er et stort prosjekt på flere tusen kvadratmeter. Dersom dette skal bygges, har man sett det hensiktsmessig at administrasjonen er med dit. I denne forbindelsen er tanken om å samle Migrasjonsmuseets bygninger i et identifiserbart område på Domkirkeodden kommet. Stange er jo medeier i Domkirkeodden som de andre kommunene rundt Hamar, sier Røhne.

– Er det ikke viktig å tviholde på kulturarven i Stange og være vertskommune for museet, det var mange stangesokninger som utvandret til Amerika og ikke minst Andrew Furuseth fra Åsbygda som ble en betydningsfull fagforeningskjempe i New York?

– Jeg vil ikke avvise tanken, men denne saken utløser en rekke spørsmål. For eksempel hvor mye vil det koste å flytte bygningene fra Migrasjonsmuseet, sier Nils A. Røhne.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke