15. sep
DRIKKER I SMUG: Flere ungdommer kontakter Stangehjelpa for å snakke om rus med voksne de kjenner og kan stole på.Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 
Rusteamet hjalp 44 menn og 17 kvinner i Stange i 2016
– Mange med et alkoholproblem drikker ikke hver dag, men i perioder. Barn som vokser opp med rusavhengige foreldre prøver vi å fange opp så raskt som mulig.

Publisert: 12.mar.2017 17:27
Oppdatert: 12.mar.2017 17:39

Det sier sosionom Linn Sunniva Skar Tangen, fagansvarlig for rusteamet i Stangehjelpa.

Cirka halvparten (31) som rusteamet har vært i kontakt med opplever et større hjelpebehov på grunn av et risikofylt og periodevis rusbruk. Blant de 31 som er kartlagt er det også personer som er i rusbehandling. Andre er blitt rusfrie, men har store utfordringer knyttet til å skaffe bolig og få orden på økonomien. Denne gruppen må ha oppfølging.

Statistikken

➤ Rusteamet, som arbeider med voksne hadde i 2016 kontakt med 61 personer.

➤ Av disse er det 44 menn og 17 kvinner. Noen har bistand av mange involverte i hjelpeapparatet, sju ser ut til å gå over til lavterskel behandlingstilbud i år.

➤ Rundt 10 personer tok i fjor kontakt på grunn av alkoholmisbruk. En del er i legemiddelassistert rehabilitering og fikk oppfølging av Stangehjelpa.

➤ 27 personer fikk bistand på flere områder: Bolig, økonomi og hjelp via psykisk helse.

➤ Cirka 10 som hadde oppfølging fra Stangehjelpa, har fått leie kommunal bolig.

➤ 17 har fleksibel oppfølging fra Stangehjelpa/rusteamet som innebærer blant annet koordinering, booppfølging, praktisk bistand og samtaler.

Stort bistandsbehov

Tangen sier at en viktig del av Stangehjelpas arbeid er å jobbe forebyggende med fokus på å komme tidlig inn i familier som har problemer knyttet til rus.

I 2016 har dette arbeidet vært forankret i RUST – Rus og Ungdom i Stange. Det rusforebyggende arbeidet rettet mot barn og ungdom er forankret i to stillinger på barn og ungdomsteamet som har dette som noen av hovedoppgavene, sier hun.

Følge Skjult misbruk

Stangehjelpa ønsker et ekstra fokus på skjult rusmisbruk blant avhengige. De vil nå ut til personer som har en velfungerende fasade, men som bruker alkohol eller andre rusmidler på en slik måte at det skader dem selv og familien.

– De fleste av oss har en venn, en nabo eller kollega som har opplevd at alkohol også har en negativ side. Alkovett er aktuelt for oss alle, understreker Tangen.

Kløfta, er et nytt rusfritt boligprosjekt i regi av Stangehjelpa. Dette er utleieboliger motivert for mennesker som vil leve rusfritt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke