Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
24. sep
ALLE ER GODE NOK: Stange kommune skal i februar starte kurs for å hjelpe unge med nye mestringsstrategier. Det er viktig å ta ansvar for eget liv. Til sammen arrangeres seks samlinger. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix.
 
Stange vil hjelpe overvektig ungdom fra hele Hedmarken
Ungdommer fra 12 til 16 år med fedmeproblemer skal få bedre helse i 2017. Stange inviterer unge fra hele Hedmarken til en storstilt ungdomssatsing. Målet er å fjerne tabustempelet på et følsomt tema.

Publisert: 30.des.2016 14:59
Oppdatert: 30.des.2016 15:16

Ida Melby, ergoterapeut og prosjektansvarlig for «Helt sjef-konseptet på kosthold og aktivitet», er opptatt av at unge i målgruppa kommer på banen. Samtidig forstår hun at mange gruer seg. Foreldre kvier seg nemlig også for å blande seg inn i barnas liv.

– Er det virkelig nødvendig med kurs i aktivitet og kosthold?

– Tar vi utgangspunkt i folkehelseprofilen for Stange er overvekt og fedme et økende problem blant unge i kommunen. Det er en grunn til at helsesøstrene veier elevene i fjerde og åttende klasse. Nå ser vi imidlertid at tiltakene som er utprøvd samt økt fokus virker. Kurven blant unge med overvekt ser ut til å ha begynt å flate ut. Det er fremdeles en del å ta tak i. Derfor gir vi ungdomsskoleelever et aktivitets-, lærings- og mestringstilbud for å kunne endre livsvaner, redusere overvekt og øke aktivitetsnivået, sier Melby.

Hadde kurs i vår

Våren 2016 var det en vellykket kursrunde, men her gjennomførte bare seks deltakere opplegget. Nå håper Melby at påmeldingen blir større. Derfor har Stange åpnet for deltakere fra nabokommunene denne gangen.

– Dessverre opplever vi at foreldrene kvier seg for å melde på ungdommene sine på en sånn type kurs. Det er synd. Sterk overvekt får såpass mange negative bieffekter at vi ønsker å nå ut til de unge. For eksempel kan ensomhet eller at du er mindre aktiv med vennene dine bli konsekvensene. På kursene skal ingen måles eller veies, men få støtte med sine vektproblemer. Dette er absolutt et viktig tema, sier Melby videre.

Prosjektet ønsker å vise at sunn mat kan være godt og spennende.

Prosjektmidler

Stange kommune har hatt Frisklivsentral siden 2013. Denne har i hovedsak hatt fokus på tiltak for voksne. Fylkesmannen i Hedmark har gitt penger til et pilotprosjekt for å nå ungdommer med overvekt og gi dem et tilbud hvor de får støtte til å endre livsvaner. I kommuneplanens samfunnsdel har Stange kommune vedtatt å tilrettelegge for at en helsefremmende oppvekst for barn og unge i kommunen. Levevaner som etableres tidlig i livet er med på å prege helse og levekår gjennom livsløpet.

– Stange kommune har som mål å satse på tidlig innsats og tverrfaglig samarbeid i folkehelsearbeidet. Overvekt og fedme er en kjent risikofaktor for å utvikle andre helseproblemer, avslutter Ida Melby.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
Şehirlerarası evden eve nakliyat