15. sep
HANDLET PÅ NÆRBUTIKKEN: Familien Huse drev handel i Åsbygda fra 1929 til 1996. Nå er bygda uten butikk etter konkursen. Edel og Sverre Huse minnes gode, gamle kunder etter et langt liv bak disken. De vil savne butikken i bygda. FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
De kjempet for nærbutikken, nå er den konkurs
Edel (86) og Sverre Huse (87) har vært trofast mot nærbutikken. De synes det er stusslig at etter nesten 100 år står bygda uten en dagligvare. Nå er nærbutikken konkurs og tømt for varer. Butikkdød er tungt.

Publisert: 14.feb.2017 06:26
Oppdatert: 14.feb.2017 07:00

Det hyggelige ekteparet med stort hjerterom deltok på redningsaksjonen for nærbutikken før jul og kjøpte aksjer. Bostyrer, advokat Ann Kristin Bogen, konstaterer at når ikke omsetningen er tilfredsstillende, hjelper det ikke så mye med en engangsrunde som redningsoperasjonen var.

DREV BUTIKK I 40 ÅR

– Jeg hadde skrevet lang handleliste til Sverre før han kjørte på butikken. Han kom imidlertid til stengt dør og det ble vi veldig overrasket over. Ingen var varslet om dette, sier Edel.

Om det var noe som het butikkgründere i Åsbygda for en menneskealder siden, er Edel og Sverre ambassadører for de gamle, gode kjøpmennene som klorte seg fast og nesten udødeliggjorte grendebutikken. Fr. (Fridtjof) og sønn (Sverre), Kolonial, Kjøtt og Pølsevareforretning er et begrep i bygda. Fridtjof bygde ferdig forretningen på Helseth i 1929. Så i 1947 innviet han et nybygg på Hekne, det som har vært nærbutikken til nå. Bare avbrutt av militærtjeneste og handelsskole har Sverre stått ved sin fars side i butikken siden 1947. Hans livsledsager Edel kom med i butikken i 1957. Fra 1972 tok Edel og Sverre over butikken og drev til 1996 da den fikk nye eiere. I 40 år holdt Sverre butikkdrømmen i live i Åsbygda og han var også innom pølsemakeryrket.

– På ett tidspunkt hadde vi tre kolonialer i bygda og bensinstasjon. Kino var i Folkets Hus. Mye har skjedd siden, sier Sverre og sukker. Det er ikke tvil om at en nærbutikk er avhengig av kundene sine, sier ekteparet.

Største kreditor

Ifølge bostyrer Bogen er årsaken til konkursen sviktende omsetning. Sparebanken Hedmark er hovedkreditor med drøyt 1,1 million kroner i krav. Banken har pant i fast eiendom, varelager og driftstilbehør, sier advokat Bogen.

Det var to ansatte da styret innleverte oppbudsbegjæringen 9. februar.

– Det var ikke grunnlag for å drive butikken videre. Folk brukte ikke butikken og da hjalp ikke redningsoperasjonen i fjor da det ble solgt andelsbrev, sier hun.

Da konkursbegjæringen ble innlevert, var gjelden cirka 1,5 millioner kroner. Butikken ble ikke drevet på kreditorenes regning, det ble satt stopp før situasjonen ble for ille. Små lokalbutikker kan bare overleve hvis folk bruker dem, avslutter Bogen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke