buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
BJØRN: Ringsaker-politker Odd-Amund Lundberg (Sp) reagerer på at det ikke har lyktes å skyte en bjørn siden mai. Denne bjørnen ble fotografert av et viltkamera 16. juni ved Blæka, i full gang med å spise en sau. FOTO: Viltkamera
 
Stiller spørsmål ved jaktlagene
Ringsaker-politker Odd-Amund Lundberg (Sp) reagerer på at bjørnen fortsatt herjer i Ringsakfjellet. Nå vil han ha de kommunale jaktlagene under lupen.

Publisert: 21.aug.2017 19:57
Oppdatert: 22.aug.2017 06:27

For lørdag var HA med på sauesanking på Blæka, ei seter noen kilometer øst for innsjøen Sør-Mesna. Der fortalte sauebonde Bjørn Dalsberget at han i frykt for bjørnen som har hjemsøkt traktene siden mai, nå henter hjem sauene tidligere enn normalt. Lørdag hadde Dalsberget femti sau på tapslista, og fryktet det lå flere kadavre ute i skogen.

Den tidlige sauesankingen får Lundberg til å reagere.

– Det er sterkt beklagelig at folk må sanke inn dyrene før tida i Norges største landbrukskommune, mener Sp-politikeren.

– snu alle stener

Jakten på bjørnen har pågått siden slutten av mai, og de kommunale jaktlagene i Ringsaker og Hamar har samarbeidet i jakten. Fellingsleder i Ringsaker, Olaf Tørudbakken, fortalte til HA i helga at hvert jaktlag teller omkring 20 mann.

Men så langt har bjørnen alltid ligget et skritt foran, og den har aldri blitt observert av mennesker, kun på viltkamera.

– Det har vært ett rovdyr som har plaget oss i hele sommer. Når man driver med en sånn type jakt, er man avhengig av å ha et skadefellingslag som får uttelling, og som fungerer optimalt i jobben de skal gjøre: felle rovdyr. Dette er det siste sikkerhetsnettet for dem som driver med beitedyr, sier Lundberg.

– Så de gjør ikke jobben?

– Så lenge de ikke har fått uttelling, så gjør de ikke det. Jeg sitter ikke på fasiten, men det er viktig å snu alle stener i denne saken, svarer Sp-politikeren.

HAR FULL TILLIT

Lundberg har registrert at uttak av rovdyr før beitesesongen ble foreslått som et tiltak, men stiller seg avventende.

– Jeg er klar over at det er enklere å ta ut dyrene ved å følge spor på snø, men det vil også vandre inn rovdyr senere på året, sier han.

– Det er viktig at man har et mannskap som fungerer bra. Vi må gjøre en vurdering: skal vi sette inn flere jegere, kan vi være raskere ute når det er gjort observasjoner? Man må også være villig til å lære fra andre jaktlag som har lyktes, sier Lundberg.

Landbrukssjef Stein Inge Wien i Ringsaker kommune uttaler dette til HA:

– Jeg vil understreke at fellingslaget har min fulle tillit, og jeg er imponert over innsatsen de har lagt ned i sommer. Det har blitt snudd mange stener i sommer, og vi jobber hele tiden for å bli bedre, sier Wien.

Fellingsleder Tørudbakken sier dette:

– Vi bruker de verktøyene som per dags dato er lovlige å bruke.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat