buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Store vannmasser på veg nedover fra fjellet
Store vannmasser på veg nedover mot Brumunddal.

Publisert: 19.mai.2017 09:02
Oppdatert: 19.mai.2017 10:17

Et skilt som viser stengt veg ved Brumund sag. Innenfor bommen går bekker og elver flomstore. Flere steder flommer det over. Slik er situasjonen i deler av Ringsakfjellet i morgentimene i dag.

Etter et døgn hvor regnet har bøttet ned, og temperaturen har gått fra nesten null grader til mange plussgrader, har snøsmeltinga i fjellet startet for fullt. Det gjør at bekker og elver nå går flomstore. Det fikk mange erfare i går kveld, og i dag kan flere langs Brumunda oppleve at det blir mye vann, veldig mye 

Innenfor bommen på Brumund sag står vannet enkelte steder 10 centimeter over vegen. Skog og myrområder er oversvømmet. Det er nok ingen akutt krise ennå, men fortsetter vannet å stige kan det oppstå store problemer.

Regnværet har gitt seg over store deler av Innlandet. Nå venter alle på at sola skal titte fram, men meteorologene advarer. Et nedbørsormåde sprer seg nordover på morgenen, noe som gjør at det kan komme mye regn lørdag, men øst for strekningen Hamar-Oslo blir det færre regndråper enn det kan bli langs mjøskanten.

Stengte veger

Flomvannet ser ut til å være på retur, men fredag morgen er det fortsatt noen stengte fylkesveger i søndre og midtre del av Østerdalen. Statens vegvesen har alt tilgjengelig mannskap ute for å gjenåpne vegene og inspisere skadene etter hvert som vannet trekker seg tilbake.

Situasjonen i Sør-Østerdal:

- Vannstanden i Glomma er stabil og vannet har gått ned i sideelvene, sier seksjonsleder Ann-Kristin Rehder i Statens vegvesen. – Vi har tre stengte fylkesveger i dette området nå. Fv. 610 og fv. 611 i Åmot er helt stengt, og vi har ingen oversikt over skadeomfanget på disse vegene ennå, men det er skader flere steder. Fv. 607 i Åmot er stengt ved Deset, men vi håper å kunne åpne den igjen på formiddagen. Heldigvis gikk det bra med brua der.

Rendalen, Engerdal og Trysil:

I området lengst øst i Hedmark er fv. 26 fortsatt stengt mellom Jordet og Engerneset i Trysil, men Vegvesenet regner med at den vil bli åpnet i løpet av dagen. Vegen har blitt gravd ut under dekket på ett punkt, men arbeidet med å utbedre skadene er i gang.

I tillegg til fv. 26 har disse fylkesvegene vært eller er stengt i dette området:

· Fv. 581 i Trysil/Engerdal: Helt stengt inntil videre. Det er skade på tre ulike steder, blant annet ei stor stikkrenne som er helt ødelagt.

· Fv. 654 til Elgå i Engerdal: Stengt for kjøretøy over 3,5 tonn, men kjørbar for personbiler.

· Fv. 562 i Trysil: Er åpnet igjen. Noen mindre skader har blitt reparert i natt.

· Fv. 572 Trysil: Delvis stengt ca. ei mil nord for Innbygda, men åpen i ett kjørefelt.

Nordre Hedmarken:

- Alle vegene i denne delen av fylket er åpne nå, sier Ann-Kristin Rehder.

– Det er fortsatt høy vannføring i Brumunda og Flagstad-elva, så arbeidet med å utbedre vegene som har blitt skadet av flomvann fra disse elvene har ikke kommet i gang ennå.

Fire fylkesveger i Ringsaker har redusert framkommelighet:

· Fv. 7 i Mesnali-området

· Fv. 48

· Fv. 49

· Fv. 51

 Ingen skader lengst i nord og sør.

- I Nord-Østerdal, på søndre Hedmarken og i Kongsvinger er det foreløpig ikke meldt om skader på vegnettet på grunn av flommen i går og i natt, forteller Rehder.

– Det er heldigvis ikke varslet mer regn i noen deler av Hedmark de kommende dagene, men Statens vegvesen og entreprenørene som jobber for oss overvåker situasjonen nøye. Når vi får oversikt over skader på vegene som vi har ansvaret for, setter vi i gang med utbedringer så fort det er mulig.

Skummelt høyt

Industriområdet på Slettmoen i Trysil er igjen rammet av at Trysilelva går over sine bredder. For tredje gang på fire år har bedriften vært rammet av flom. 

Direktør Runar Pettersen ved Moelven Trysil AS sier at Trysilelva i løpet av natta funnet veien inn på industriområdet.

- Flommen nå kommer av meget kraftig regnvær i hele går. Spesielt nord for oss der mange veier også er stengt, sier Pettersen.

Steget med 2,5 meter
Pettersen sier at vannstanden har steget med over 2,5 meter fra i går nok. 90 cm bare siden kl.23.30 i går kveld.

- Den har nå høyde til å gå inn i våre flissiloer når området fylles. Vårt mannskap har ferie disse to dager, men nødvendig mannskap ble varslet i går kveld og kalles nå inn igjen fra ferie.

- De siste timene nå på formiddagen har vannet ikke steget mer. Det skyldes at regnet har gitt seg. Men vi vet ikke framover. Det er spådd varmere vær i fjellet i kommende uke. Det setter i gang snøsmelting. Men forhåpentligvis blir vannøkningen i vassdragene mer kontrollert ved smelting enn om det er styrtregn og varmt samtidig, sier Pettersen.

En rekke tiltak 

Moelven Trysil har som de har gjort de foregående årene satt i gang en rekke tiltak for å redusere skadeomfanget etter flommen.

- Flisbiler til å kjøre vekk flisa ble bestilt i går kveld. Foreløpig har vi fått på plass fem-seks biler som fortløpende kjører vekk kutterflis og sagflis. Last flyttes fra flomområde og til «sikker» plass.

Pettersen forklarer at båt er på plass og lenser legges ut for å forhindre at for mye søppel går ut i elva.

Mekanisk mannskap er på plass og fjerner utsatt utstyr. Vi følger situasjonen fortløpende. Håpet er at elva roer seg og går raskt ned igjen, sier han.

Storflommer i 1995, 2014 og 2016 har påført Moelven Trysil og Trysil Fjernvarme skader for 30 millioner kroner. I tillegg er det en belastning for både bedriftene og deres ansatte å leve med usikkerheten knyttet til vannstanden hver vår.

I følge Østlendingen sa Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i fjor høst etter flere års kamp ja til å bidra til bygging av en 7–800 meter lang flomvoll. NVEs del utgjør mellom 14 og 15 millioner kroner. Kommunestyret i Trysil sagt ja til å garantere for en tilsvarende sum – den såkalte distriktsandelen. Totalkostnaden på flomvollen er altså opp mot 30 millioner.

– Jeg er veldig fornøyd med kommunestyrets vedtak om å garantere for denne summen og at flomvollen endelig ser ut til å komme på plass. Vi skulle gjerne sett at den allerede hadde vært på plass for lenge siden. Målet nå er at arbeidet med flomvollen kan begynne allerede i løpet av 2017, slik at den kan stagge en eventuell vårflom i 2018, sier Runar Pettersen.


 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat