buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Består: Assisterende rektor Svein Risbakken og rektor Hildegard Johannessen ved Storhamar videregående skole er glad for at fylkesrådet anbefaler at skolen skal bestå. Fylkesrådet anbefaler kun å nedlegge Skarnes videregående skole i Hedmark.
 
Storhamar-rektor lettet over nytt forslag
En nedleggelse av Storhamar og Stange videregående skoler kunne gitt fylkeskommunen ekstrakostnader på 270 millioner kroner.

Publisert: 21.nov.2016 11:24
Oppdatert: 21.nov.2016 17:08

Mandag la fylkesrådet fram sin anbefaling til framtidig skole. og tilbudsstruktur i videregående opplæring i Hedmark. 

På grunn av elevnedgang og reduksjon av inntektene til fylkeskommunen på 140 millioner, har de vært nødt til å legge skolekabalen på nytt. Norconsult har tidligere utredet hvordan utgiftene kan reduseres, og i flere av alternativene var Storhamar videregående foreslått nedlagt. 

Storhamar består

Fylkersråd Aasa Gjestvang fortalte at de har vurdert alternativet ved å legge ned Storhamar videreågende og Stange videregående, men at ingen vil spare fylkeskommunen for penger.

Tvert imot vil det gi store ekstrakostnader å avvikle de to skolene. 

- Fylkesrådet mener det ikke er mulig å spare penger på å gjøre noe med skolestrukturen i Hamarregionen. Det ble uaktuelt å legge ned Storhamar. Vi ville ikke ha spart på det, men det ville gitt oss store ekstrakostnader, sier Aasa Gjestvang.

Fylkesrådet har vurdert fem alternativer om Storhamar skulle legges ned. Forskjellen i alternativene var hvilke skoler tilbudet skulle flyttes til. Ifølge beregninger fylkeskommunen har gjort, ville nedleggelse av Storhamar gitt ekstrakostnader fra 6,3 millioner kroner til over 13,5 millioner kroner i året. Over 20 år kunne det i verste fall gitt ekstrakostnader på 270,6 millioner kroner. 

Lettet rektor

Rektor ved Storhamar videregående, Hildegard Johannessen, er glad for at det nå ser positivt ut for Storhamar. 

– Jeg kjenner på en lettelse i dag. Jeg er glad for at det ble foretatt en ny og grundig gjennomgang med konsekvensutredninger som belyser flere forhold.  Vi står alle sammen overfor utfordringer i fremtiden. Det er særlig krevende for de som blir mest berørt. Derfor føler jeg med kollegene og elevene på Skarnes vgs, sier Johannessen. 

Hun forteller at det har vært noen usikre måneder siden det ble foreslått å legge ned Storhamar videregående, men skryter av de ansatte. 

– Det har vært en krevende tid og seks måneder med usikkerhet. Det har vært litt turbulent. I det ene øyeblikket kåres vi til den 11. beste skolen i landet, og i neste øyeblikk blir vi foreslått nedlagt. Men de ansatte har vært fantastiske, og har klart å fokusere på elevene og kvaliteten i opplæringen hver eneste dag, sier hun.

Johannessen understreker at de ikke vil ta gleden helt på forskudd. Fylkestinget skal gjøre sitt endelige vedtak i april. 

Ikke noe å spare i Stange

Fylkesrådet har vurdert to alternativer om Stange skulle legges ned, men ingen av alternativene ville spart fylkeskommunen for penger. En nedleggelse av Stange videregående ville gitt ekstrakostnader på mellom 4,7 millioner kroner og 7,9 millioner kroner i året. Over en periode på 20 år kunne summen kommet opp i 159,4 millioner kroner. 

- Det er store mengder ungdommer i Hamarregionen. Skulle vi ha lagt ned en av skolene ville det krevd at vi bygde nytt andre steder, og det ville kostet mye, sier Gjestvang. 

Hun forteller at 45 prosent av elevene i Hedmark er tilhørende i Hamarregionen, og at oppfyllingsgraden på skolene er høy her. Hun understreker allikevel at det er nedgang her også. 

- Befolkningsutviklingen må bidra til å få flere ungdommer her også, sier hun. 

Gjestvang forteller at grunnen til at de har kommet til en så ulik konklusjon sammenlignet med Norconsult, er at de nå har tatt med bygningsmessige beregninger. Det hadde ikke Norconsult gjort i sin utredning.

Skarnes legges ned

Fylkesrådet anbefaler en strukturendring for de videregående skolene i Hedmark. Det er at Skarnes videregående legges ned, og at tilbudet flyttes til Sentrum og Øvrebyen i Kongsvinger. Musikklinja og frisørlinja vil ikke reetableres ved flyttingen.

Ved å avvikle Skarnes videregående vil fylkeskommunen spare minimum 6,4 millioner kroner i året, og 68,5 millioner over 20 år. 

Det er lagt opp til et endelig vedtak i fylkestinget i april 2017. 

Strengere krav

I tillegg til at Skarnes legges ned vil det bli strengere krav for å opprettholde linjene ved alle videregående skoler. Fylkesrådet anbefaler å kreve at linjene er minst 60 prosent fylt opp for at de skal få bestå.

- Det blir strengere, men det er nok ikke Hamarregionen som i første rekke rammes av det. Andre deler av Hedmark vil merke det før, sier Gjestvang.

Hun forteller at det har vært en vanskelig prosess for å finne en løsning.

- Vi vil opprettholde kvaliteten samtidig som vi må spare penger. Det har vært en vanskelig jobb, og dette betyr mye for mange, sier hun.

Om det vil være behov for nye endringer i framtida vet hun ikke.

- Det er dette fylkesrådet har blitt enige om nå. Så vil forutsetningene våre gjennom statsbudsjettet endres fra år til år. Det er ikke sikkert vi er 100 prosent i havn, sier Gjestvang.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Får bestå: Storhamar videregående skole anbefales ikke nedlagt. FOTO: Asgeir Høimoen
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat