24. apr
Bekymret: Tannlege og leder i Hedmark tannlegeforening, Jørn Bang-Larsen mener en flytting av tannhelsetjenesten fra fylkeskommunene til kommunene vil sette tjenestene flere steg tilbake. I tannlegestolen sitter Ingrid Onsrud Bye. FOTO: Trond Lillebo
 
Tannleger bekymret
Leder i Hedmark tannlegeforening mener det verken kan bli billigere eller bedre å flytte tannhelsetjenesten til kommunene. Han frykter det går ut over de svakeste.

Publisert: 17.mai.2017 19:37
Oppdatert: 18.mai.2017 07:29

I juni skal Stortinget behandle regjeringens forslag om å flytte ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten fra fylkeskommunene til kommunene. Det får tannlegene selv til å reagere.

– Den største bekymringen er at de ikke har peiling på hva de ender opp med om dette blir vedtatt. Det har ikke blitt gjort noen undersøkelser som viser hva resultater kan bli, sier Jørn Bang-Larsen, som er leder i Hedmark tannlegeforening og tannlege i Brumunddal.

De svakeste rammes

I dag er det de 19 fylkeskommunene som har ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten.

– Å flytte det til rundt 350 kommuner kan verken bli billigere eller bedre, sier Bang-Larsen.

Han mener det er en trygghet at det i dag er et stort nettverk i fylket, og at de har fylkestannlegen på toppen.

– Hvem kommer dette til å gå ut over?

– Det er alle de prioriterte gruppene som staten har et lovfestet ansvar for. Barn, eldre, funksjonshemmede og psykiatrien, sier han.

Også de som ikke faller innenfor disse gruppene kan komme til å merke det når tannleger skal henvise dem videre til spesialister.

Bang-Larsen forteller at i dag har fylkeskommunen eierskap i et spesialistsenter i Oslo, men han vet ikke hva som vil skje med det om tjenestene flyttes til kommunen.

– Blir pulverisert

Han savner en bedre plan for hva som skal skje ved en flytting, og er ikke sikker på om kommunene er klare for oppgaven.

– Hva kommer til å skje om det blir flyttet?

– Tannhelsetjenesten slik vi kjenner den i dag vil bli pulverisert. Det er ingen tvil om at vi går mange steg tilbake, sier Bang-Larsen, som mener det er småkommuner som vil slite mest med en ny ordning.

Nå ber han lokalpolitikere kaste seg inn i saken før den skal opp til behandling på Stortinget i juni.

Der håper han også at regjeringens samarbeidspartnere setter en stopper for forslaget.

– Vi satser på at Venstre og KrF holder på det de har sagt, og sier nei til dette, avslutter han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.