20. aug
BEKLAGELIG: Politimester Johan Brekke vil ha slutt på gamle saker.FOTO: TROND LILLEBO
 
Tar grep mot gamle saker
Politimesteren vil rydde opp i gamle saker og synes det er beklagelig at overgrepssaker er blitt flere år gamle.

Publisert: 09.des.2016 18:58
Oppdatert: 12.des.2016 06:20

HA har den siste tiden satt søkelys på flere politisaker som gjelder seksuelle overgrep mot barn, som er blitt både tre og fire år gamle før politiet har fått dem for en domstol.

Resultatet er blitt ofre som går år etter år og venter, og gjerningsmenn som ligger an til å få vesentlig reduksjon av straffen sin på grunn av politiets tidsbruk.

Les også: Politiet brukte fire år før overgrepsssaken kom opp i retten.

Lørdag for en uke siden omtalte HA en sak som, til tross for at den tiltalte allerede hadde erkjent noe av overgrepene i februar 2013, ikke kommer for domstolen før i januar 2017.

– BEKLAGELIG

Politimester Johan Brekke i Innlandet politidistriktet sier til HA at det er beklagelig at noen alvorlige overgrepssaker er blitt flere år gamle før de havner i retten.

Les HAs leder om teamet: Politiet burde beklage

– Det er mange saker der man har brukt kort tid med godt resultat. Men det er ikke bra at det har tatt altfor lang tid i enkelte saker. Seksuelt misbruk mot barn og unge er noe vi skal prioritere, og når konsekvensen blir en økt belastning på ofre i slike saker – og at det får konsekvenser for straffen gjerningsmannen blir dømt til – så er det beklagelig, sier Brekke.

Politimesteren sier han vet at det kommer ytterligere et par saker til som også er blitt gamle hos politiet.

GÅR INN I SAKENE

– Det som er vårt fokus nå er å gå gjennom vårt arbeid med sakene og finne ut hva vi må gjøre annerledes for å unngå lang liggetid, sier Brekke.

– Gjør dere det nå?

– Ja, vi gjør det. Vi skal finne ut hvilke grep vi skal ta for å få kontroll på dette her.

Politimesteren har bedt medarbeidere gå gjennom de verste eksemplene på gamle saker, og sier det vil bli gjort i løpet av kort tid.

– Delvis basert på at HA har gått inn i disse sakene går vi inn og ser om det er mer enn det som er avdekket som må tas tak i og gjøres noe med. Det arbeidet er allerede i gang.

DÅRLIG KAPASITET

Selv tror Brekke at det er en sammensetning av flere årsaker som har ført til at saker er blitt gamle.

– Men det er nok en kjensgjerning at dette handler litt om gamle synder. En stor del av disse sakene kom inn til politiet på et tidspunkt da kapasiteten, særlig på påtale, var altfor dårlig.

LEDELSE OG KONTROLL

– Vi må også se på om vi kan organisere oss på en bedre måte, som gjør at vi får brukt ressursene våre på best mulig måte. Jeg har også tenkt at det i forhold til den konkrete siste saken (som tok nesten fire år, red.anm.) så handler det om at ledelse, koordinering og kontroll ikke har vært godt nok. Vi må få opp et system som gjør at vi har stålkontroll på de mest prioriterte sakene, sier Brekke.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke