buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
 
Satser på økt rekruttering til seilemiljøet
Hamar Seilforening er 80 år, og lederen mimrer om storhetstiden på 70-tallet. Tirsdag ble unge seilere utfordret av kraftige vindkast på Mjøsa.

Publisert: 19.jun.2018 23:36
Oppdatert: 20.jun.2018 22:27

- Det var en litt ekkel følelse da båten tippet over, sier Filip Ree Skreftsrud (11).

Han er én av om lag ti barn og ungdommer som har møtt opp til den ukentlige treningen for Jollegruppa i Hamar Seilforening, som i år feirer sitt 80-års jubileum, og i den anledning ønsker å styrke rekrutteringen til seilemiljøet.

- Det går i bølger med rekrutteringen. I dag er det stor konkurranse fra mange andre idretter som barn kan drive med, sier Ola Johan Sjøbakken, som er leder av Hamar Seilforening. 

Sjøbakken forteller at seilemiljøet på Hamar hadde sin storhetstid på 70- og 80-tallet, da det ble arrangert flere store konkurranser, inkludert NM, på Mjøsa. I dag har Hamar Seilforening rundt 120 medlemmer, men på barne- og ungdomstreningene er det som regel kun 6-8 aspirerende seilere som møter opp.

- Vi ønsker å ha fokus på rekruttering framover, og vise hva seiling kan tilby, sier Sjøbakken, som forteller at foreningen disponerer en såkalt "Killing", en norsk kjølbåt, som gjøres tilgjengelig for de som ønsker å prøve seg på å seile.

LES OGSÅ: Ola J. Sjøbakkens debattinnlegg om ny småbåthavn: Mulig forlenget båtsesong

Kastet rundt av vinden

Med vind på opp mot 15 meter i sekundet ble tirsdagens økt en leksjon i tøffe forhold for de unge seilerne. Mens en av de mindre jollene måtte få hjelp til å bli trukket tilbake til land, gikk begge de små seilbåtene, som er av typen RS Feva, rundt.

- Da båten gikk rundt, satt jeg fast i et rep, men jeg fikk løsnet det da vi havnet i vannet, forteller Armand Nordhagen Vik (11), som i dag seilet for fjerde gang, sammen med vennene Filip Ree Skreftsrud (11) og Martinus Experance Nielsen (11).

- Jeg har nok aldri seilet i så kraftig vind, sier Martinus, som med 2 års erfaring er den mest rutinerte av de tre seilerne.

Etter om lag en halvtimes jobbing for å snu båten, vel å merke i trygge forhold og i påsyn av foreldre og instruktører, måtte ungene tilslutt kapitulere og be om assistanse.

- De var nok ikke tunge nok, og fikk ikke nok moment til å snu den. Vanligvis skal det ikke være noe problem å snu båten igjen, men med så mye vind blir det vanskelig, sier Jan Thorsrud, som kom barna til unnsetning.

Se bildegalleri fra seilingen (og bergingen) i toppen av artikkelen.

- Barn må lære seg at de tåler vann

De eldre seilerne som også var på plass for tirsdagens trening, mener slike opplevelser vil gjøre barna godt rustet til å møte urolige bølger senere.

- Dette er kjempegod erfaring for dem! Når de kommer ut med litt mindre vind, vil de kunne seile så lett som bare det, sier Lars Kjøstad, som i dag var fører av følgebåten, som på treningene alltid er med som en sikkerhet.

Kjøstad mener nøkkelen til å bli en god seiler er, som med så mye annet, å starte tidlig.

- Barna må lære seg at de tåler vann. For det gjør de! Og jo tidligere man begynner, desto enklere er det å lære seg. Om man starter i 20-årene, vil tersklene være vanskeligere å overkomme, sier Kjøstad.

- Må jobbe med naturkrefter

Den andre seilbåten som var ute på Mjøsa tirsdag var okkupert av ungdommene Iver Nås Høistad (17) og Mattis Angell Pedersen (17).

De kom seg riktignok et stykke ut fra havna, men etter noen minutter på bølgene måtte også de gi tapt for den kraftige vinden, og havnet med seilet i vannet.

Selv om vindkastene tirsdag ga de unge seilerne en noe skremmende opplevelse, tærer det ikke på motivasjonen.

- Det er veldig gøy! Det er en god følelse å flyte over vannet, sier Filip Ree Skreftsrud. 

Og de tror også andre barn ville ha satt pris på seileopplevelsen.

- De ville nok ha likt det, om de hadde fått prøve å seile, sier Martinus Experance Nielsen.

Simen Lindstad (16), som er med på treningene som instruktør, mener dagens forhold godt beskriver utfordringene med å seile, som også er det som gjør det verdt tiden. 

- Det jeg liker er å kjenne vinden som tar deg med over vannet. Og det at man må jobbe med naturkreftene, særlig på dager som i dag, sier Lindstad.

LES OGSÅ: Arne krysser Atlanterhavet i seilbåt

Jubileumsregatta til Helgøya

For å markere at det er 80 år siden stiftelsen av Hamar Seilforening, arrangeres det på lørdag 23. juni "Jubileumsregatta" ut til Bergevika på Helgøya, hvor det blant annet skal være nyåpning av en hytte som foreningen har pusset opp.

- På veien planlegger vi å seile langs Koigen, for å vise oss fram litt, sier Sjøbakken, som er leder av foreningen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Til unnsetning: Jan Thorsrud viste guttene hvordan det skulle gjøres, og fikk vippet båten over igjen.
FOTO: Trygve Norum-Lunås
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat