buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
FRP-LEDER: Siv Jensen fotografert i Stange sist uke.
FOTO: THOMAS STRANDBY
 
Tomme løfter om e-skatt
HA MENER 

Publisert: 27.aug.2017 23:36
Oppdatert: 27.aug.2017 23:48

Siv Jensen er på valgkampturné på Hedmarken, og har valgt seg ut eiendomsskatten for å friste velgerne. Lederen for Fremskrittspartiet vil fjerne eiendomsskatten helt. Ikke over natta, men gjennom en fireårsperiode. Det klinger selvsagt godt hos boligeiere som sliter med å få endene til å møtes.

Det er mulig Siv Jensens budskap fenger velgerne. Eiendomsskatten har aldri vært populær. Den kommer i tillegg til den ordinære skattleggingen, og oppleves nok av mange som en ubehagelig tilleggsskatt. Men å ta den helt bort virker lite realistisk. I 2016 tok norske kommuner inn 12,3 milliarder kroner i eiendomsskatt. Milliardene går til å finansiere kommunens budsjetter, altså velferd for innbyggerne. I Hamarregionen tar de fire kommunene inn 337 millioner kroner. Å fjerne et så betydelig beløp ville innebære drastiske kutt for skole, eldreomsorg, barnehager, barnevern og andre tjenester kommunen skal tilby.

Dette vet nok Siv Jensen også. Eiendomsskatten har økt etter at Fremskrittspartiet kom i regjering. 8,9 milliarder tok kommunene inn i 2013. På fire år har altså eiendomsskatten nasjonalt økt med 3,4 milliarder kroner. Ordførerne er nærmere denne virkeligheten enn finansministeren. Ifølge Aftenposten har over halvparten av kommuner som styres av Frp eller Høyre innført eiendomsskatt.

Å ta bort eiendomsskatten er like realistisk som å fjerne en annen av avgiftene som Frp misliker: Bompengene. Nå vet vi at det aldri har vært krevd inn så mye bompenger som etter at Frp kom i regjering. Vi tviler derfor på om Siv Jensens løfte om å fjerne eiendomsskatten blir noe annet enn ønsketenking.

Vi er imidlertid enig med henne i at kommuner som går med overskudd bør vurdere å senke eiendomsskatten. Fordi den nå er så innarbeidet blir den lett en sovepute når budsjettene skal saldere budsjettene. Rådmenn og ordførere må huske at dette er en tilleggsskatt som vi gjerne skulle vært foruten.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat